Wetsvoorstel vraagt verbod algoritmische stablecoins

Stephan De Haes

Stephan De Haes

Oprichter / Lesgever spot trading & investeren

House Stablecoin Bill in VS zou een verbod van twee jaar op Terra-achtige munten willen zetten.

Wetgeving om stablecoins te reguleren die in het Huis wordt opgesteld, zou een verbod van twee jaar op munten plaatsen die vergelijkbaar zijn met TerraUSD, de algoritmische stablecoin die eerder dit jaar instortte.

Volgens de laatste versie van het wetsvoorstel zou het illegaal zijn om nieuwe “endogeen collateralized stablecoins” uit te geven of te creëren, volgens een kopie verkregen door Bloomberg. De definitie zou gelden voor stablecoins die op de markt worden gebracht wanneer ze kunnen worden geconverteerd, ingewisseld of teruggekocht voor een vast bedrag aan geldwaarde, en die uitsluitend afhankelijk zijn van de waarde van een ander digitaal activum van dezelfde maker om hun vaste prijs te behouden.

TerraUSD, ook bekend als UST, is ontworpen om een ​​1-op-1 koppeling aan de Amerikaanse dollar te behouden via een algoritme en handel in een zustertoken genaamd Luna. Dat experiment mislukte spectaculair toen UST in mei crashte, resulterend in miljarden dollars aan verliezen en beleidsmakers ertoe aanzetten hernieuwde interesse te tonen in stablecoins.

De ontwerpwetgeving zou een onderzoek naar Terra-achtige tokens van Treasury verplicht stellen in overleg met de Federal Reserve, het Office of the Comptroller of the Currency, de Federal Deposit Insurance Corp. en de Securities and Exchange Commission.

De voorzitter van de House Financial Services Committee Maxine Waters en Ranking-lid Patrick McHenry hebben gewerkt aan het bereiken van overeenstemming over de stablecoin-wetgeving, hoewel mensen die bekend zijn met de discussies zeiden dat het onduidelijk is of McHenry, een Republikein, het laatste ontwerp heeft goedgekeurd. De voorwaarden van het voorstel kunnen nog veranderen voordat een definitieve versie wordt uitgebracht.

De kantoren van McHenry en Waters hebben geen verzoek om commentaar beantwoord.

Naast het aanpakken van wat er met Terra gebeurde, zou het wetsvoorstel banken en niet-banken in staat stellen om stablecoins uit te geven. Uitgevende instellingen van banken zouden goedkeuring vragen aan hun typische federale regelgevers, zoals de OCC. De wetgeving zou de Fed opdragen een proces op te zetten voor het nemen van beslissingen over aanvragen van niet-bancaire emittenten.

Het wetsvoorstel zou ook een rol voor staatsregelgevers behouden. Niet-bancaire stablecoin-uitgevers die op staatsniveau zijn goedgekeurd en die zich binnen 180 dagen na die goedkeuring bij de Fed registreren, zouden onder het wetsvoorstel kunnen werken.

De wetgeving zou bedrijven verbieden om geld van klanten – inclusief stablecoins, privésleutels en contanten – te vermengen met bedrijfsactiva in een poging om consumenten te beschermen in geval van faillissement. En het zou de Fed opdracht geven om de impact te bestuderen van een potentiële Amerikaanse digitale dollar – ook bekend als een digitale valuta van de centrale bank – inclusief de mogelijke effecten op het financiële systeem en de banksector, evenals de privacy van Amerikanen.

Het is mogelijk dat het panel volgende week al over het wetsvoorstel kan stemmen, zeiden de mensen die bekend waren met de discussies. Maar Brad Sherman, een van de meest senior Democraten in de commissie, vertelde Bloomberg dinsdag dat er nog geen datum is vastgesteld.

Het venster van het panel om het wetsvoorstel voor het einde van het jaar in overweging te nemen, wordt kleiner, met de aanstaande tussentijdse verkiezingen die een sleutel in het proces gooien.

bron: Bloomberg

Door dit formulier in te dienen stemt u in met onze algemene voorwaarden en ons Privacybeleid waarin wordt uitgelegd hoe wij uw persoonlijke informatie kunnen verzamelen, gebruiken en doorgeven, ook aan derden.