Wat is er aan de hand met Silvergate bank?

Stephan De Haes

Stephan De Haes

Oprichter / Lesgever spot trading & beleggen

Silvergate Capital (SI), ooit een cruciale bankpartner voor cryptobedrijven, staat nu op het punt te falen.

Het in La Jolla, Californië gevestigde bedrijf zei vrijdagavond dat het zijn Silvergate Exchange Network (SEN) opschort, maar dat “andere depositogerelateerde diensten operationeel blijven.

De aankondiging kwam ongeveer een uur nadat Moody’s de rating van Silvergate’s bankdeposito’s had verlaagd van Ba3 naar Caa1, een klap die oordeelt dat de verplichtingen van de bank onderhevig zijn aan een zeer hoog kredietrisico.

In november werd Silvergate geconfronteerd met zowel financiële verliezen als regelgevende onderzoeken, grotendeels als gevolg van de ineenstorting van belangrijke klanten zoals FTX en het gerelateerde hedgefonds Alameda Research. De verwikkelingen van het bedrijf met deze cryptofirma’s resulteerden in een daling van de deposito’s met meer dan tweederde in het vierde kwartaal van vorig jaar. In januari ontsloeg het bedrijf 40% van zijn personeel. Het bedrijf schortte later een dividendbetaling op preferente aandelen op omdat het probeerde contant geld op te halen.

Het aandeel van Silvergate, dat donderdag en vrijdag kelderde, is het afgelopen jaar met 95% gedaald.

Donderdag zei de door de staat Californië gecharterde bank dat ze haar jaarverslag verder moest uitstellen en dat ze verdere verliezen verwachtte die verder gingen dan een daling van bijna een miljard in nettoverliezen die ze in de voorlopige resultaten van januari voor het vierde kwartaal rapporteerde.

De bank noemde ook hangende onderzoeken door regelgevende instanties, onderzoeken van wetgevers en haar “vermogen om haar activiteiten voort te zetten gedurende de twaalf maanden na de uitgifte van deze financiële overzichten“.

Silvergate kreeg te maken met een run op deposito’s van de cryptobedrijven die het bankierde, waaronder Coinbase, Paxos, Galaxy Digital en anderen, die een poging deden om afstand te nemen van de in moeilijkheden verkerende bank.

In het ergste geval kan Silvergate faillissement aanvragen.

Het is waarschijnlijker dat de door de FDIC verzekerde bank, Silvergate Bank, onder curatele zou kunnen komen.

Net als bij een faillissement fungeert curatele als een “beschermende paraplu” waarbij een “ontvanger” of trustee wordt aangesteld om het bedrijf over te nemen met als uiteindelijk doel de schuldeisers te beschermen – vooral degenen met gedekte leningen.

In tegenstelling tot faillissement is curatele geen juridische actie en is het bedoeld om de geldschieters van een bedrijf te beschermen in plaats van de leners (zoals het geval is bij een faillissement).

Jesse Austin, een voormalig partner bij de faillissementspraktijk van King & Spaulding, legde uit dat in dit geval de beslissing en uitvoering van curatele zullen worden genomen door twee banktoezichthouders – de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) of het California’s Department of Financial Protection and Innovation (DFPI). ) – die Silvergate Bank onvoldoende gekapitaliseerd zou kunnen verklaren.

Als de Californische banktoezichthouder of de FDIC Silvergate ondergekapitaliseerd vindt, zal de FDIC binnenkomen en de bank sluiten.

Hoewel de faillissementscode specifiek voorkomt dat een bank een faillissement van hoofdstuk 11 of hoofdstuk 7 aanvraagt, zei Austin dat Silvergate’s houdstermaatschappij, Silvergate Capital, nog steeds faillissement kan aanvragen – vooral als het naast klantendeposito’s andere waardevolle activa heeft.

Samen met het SEN-netwerk van Silvergate bezit het bedrijf ook stablecoin-activa die in januari vorig jaar zijn gekocht van Meta’s stablecoin-project, Diem, voor 1,2 miljoen aandelen en $ 50 miljoen in contanten.

De problemen van de cryptovriendelijke bank volgen op gezamenlijke verklaringen van januari en februari uitgegeven door de Federal Reserve met FDIC en OCC die waarschuwden voor de volatiliteitsrisico’s van banken die zich richten op cryptoklanten.

In het licht van het standpunt van Silvergate roepen de verklaringen verdere vragen op of Amerikaanse banken “veel meer wapenschuw” zullen worden voor de digitale activa-industrie, waardoor de toegang voor cryptobedrijven wordt beperkt, volgens een bron uit de banksector die bekend is met de kapitalisatie van Silvergate.

Silvergate werd in 1996 een regionale bank, maar het duurde tot 2014 voordat CEO Alan Lane ervoor koos dat het bedrijf begon met het bedienen van cryptoklanten zoals het inmiddels failliete Genesis.

Het bedrijf veroverde een niche voor zichzelf door banken toegang te geven tot een groeiend aantal crypto-startups, en het aanbod van de bank evolueerde naar een geformaliseerd betalingsplatform dat bekend staat als het Silvergate Exchange Network, waar 24/7 werkende crypto-deposanten Amerikaanse dollars konden overmaken en leningen konden maken buiten de traditionele bankuren.

Silvergate had aan het einde van het vierde kwartaal van 2018 $ 1,8 miljard aan totale deposito’s en $ 2 miljard aan activa. Op het hoogtepunt van crypto in 2021 waren de totale deposito’s en activa gestegen tot respectievelijk $ 14,3 miljard en $ 16 miljard.

Na het faillissement van cryptobeurs FTX daalden de totale deposito’s en activa van Silvergate tot $ 6,2 miljard en $ 11,3 miljard tegen het einde van het vierde kwartaal van vorig jaar.

Met die daling van de deposito’s kromp het kapitaal van Silvergate in verhouding tot zijn activa met de helft. Deze leverage ratio daalde van 10,7% in het derde kwartaal naar 5,3%, een niveau van specifieke zorg voor banken met regelgevers die reden hebben om voor elke Amerikaanse bank onder de 5% in te grijpen.

De moeilijkheid hier is dat Silvergate geen grote bank was“, vertelde een bron uit de banksector aan Yahoo Finance. “Ze hebben hun deposito’s strategisch laten groeien door samen te werken met cryptobedrijven, maar hun crypto-deposito’s werden veel groter dan de rest van hun bedrijf.

Bron: yahoo

Door dit formulier in te dienen stemt u in met onze algemene voorwaarden en ons Privacybeleid waarin wordt uitgelegd hoe wij uw persoonlijke informatie kunnen verzamelen, gebruiken en doorgeven, ook aan derden.