Wat is de Shanghai-upgrade van Ethereum?

Stephan De Haes

Stephan De Haes

Oprichter / Lesgever spot trading & beleggen

De Shanghai-fork zal EIP-4895 implementeren, waarmee validators ETH kunnen intrekken die al sinds december 2020 zijn vastgezet.

Ethereum’s Shanghai-upgrade is een hard fork gepland voor maart 2023. Een van de grootste ontwikkelingen in verband met de fork is dat stakers en validators activa uit de Beacon Chain kunnen halen.

Omdat gestakede Ether goed is voor ongeveer een zevende van het totale aanbod van de ETH coin, of ongeveer 16 miljoen munten, heeft dit enorme implicaties. De huidige waarde van alle ingezette Ether is meer dan $26 miljard.

De belangrijkste ontwikkeling van de Shanghai-upgrade, waardoor validators tokens kunnen intrekken, is in lijn met Ethereum Improvement Proposal-4895 of EIP-4895. Validators hebben ongeveer 16 miljoen ETH ingezet om het mechanisme te helpen beveiligen. Validators zijn vooral cruciaal geweest voor de Ethereum-blockchain sinds september 2022, toen de merge het proces begon van het verschuiven van het consensusmechanisme van Ethereum van proof-of-work naar proof-of-stake. Volgens de nieuwe regels na de samenvoeging kunnen validators die 32 ETH in de keten inzetten, vervolgens deelnemen aan het valideren van blokken, en elke ingezette ETH verhoogt de kans dat een validator blokbeloningen ontvangt.

De merge of samenvoeging vereiste dat validators hun ETH en alle beloningen die ze verdienden op slot deden tot een latere blockchain update. Hoewel de samenvoeging plaatsvond in 2022, hebben validators ETH sinds december 2020 ingezet. Het was in deze tijd dat de Beacon Chain, die vertrouwde op proof-of-stake als mechanisme, werd vrijgegeven.

De meest opvallende ontwikkeling van de Shanghai-hard fork voor validators is dat ze eindelijk al hun ingezette ETH kunnen ontgrendelen. Dus validators zouden in theorie in de rij kunnen komen om hun gestakede tokens terug te krijgen en ze uit het systeem te halen. Sommige analisten beschouwen deze uitkomst echter als onwaarschijnlijk, gezien de dominantie van Ethereum in de DeFi-ruimte en de sterke uitzetopbrengst. Verder zullen validators na de Shanghai-upgrade in staat zijn om ingezette activa vrijelijk op te nemen, zodat ze zich geen zorgen hoeven te maken over het opsluiten van een aanzienlijke som geld (32 ETH werd gewaardeerd op maar liefst $ 150.000 of zo op het hoogtepunt) voor een onbepaalde tijd.

Validators die ETH willen loskoppelen na de Shanghai-vork kunnen dit op een aantal manieren doen. Een daarvan is het creëren van een “intrekkingsreferentie” om alle beloningen die in de afgelopen jaren zijn opgebouwd, ongedaan te maken. De tweede en meest consequente optie is om de Beacon Chain volledig te verlaten door alle 32 ETH uit te zetten.

EIP-4895 is de belangrijkste ontwikkeling voor de Shanghai-vork, maar er zijn ook verschillende andere kleinere EIP’s bij inbegrepen. Deze andere voorgestelde verbeteringen zijn bedoeld om de gaskosten te verlagen tijdens periodes van hoge activiteit, ten voordele van Ethereum-ontwikkelaars. Ze omvatten EIP-3651, dat voorstelt om de gaskosten te verlagen die verband houden met betalingen met maximale extraheerbare waarde bij toegang tot het COINBASE-adres (COINBASE is in dit geval niet gerelateerd aan de crypto-uitwisseling met dezelfde naam, maar aan software waarmee ontwikkelaars nieuwe tokens kunnen ontvangen) , EIP-3855, dat tot doel heeft de gaskosten voor ontwikkelaars in het algemeen te verlagen, EIP-3860, dat in bepaalde gevallen de gaskosten voor ontwikkelaars beperkt, en EIP-6049, dat een soortgelijk probleem aanpakt.

Shanghai blijft een relatief kleine upgrade, zeker in vergelijking met de Merge. Maar het zal potentieel een aanzienlijke impact hebben voor degenen met inzet van ETH in de keten. En andere upgrades van het Ethereum-protocol zullen waarschijnlijk later in 2023 komen, waaronder enkele die gericht zijn op het verbeteren van de Ethereum Virtual Machine en een andere die hoopt de Ethereum-blockchain op te splitsen in verschillende “shards” om de schaalbaarheid te verbeteren. Deze laatste voorgestelde verbetering, bekend als EIP-4844, was ooit overwogen voor opname in de Shanghai-upgrade, maar werd later teruggedrongen.

Vanaf eind januari 2023 waren stresstests van de Shanghai-upgrade begonnen met behulp van een schaduwvork die de intrekking van uitgezette ETH ondersteunt.

 

bron: Cointelegraph, decrypt

Door dit formulier in te dienen stemt u in met onze algemene voorwaarden en ons Privacybeleid waarin wordt uitgelegd hoe wij uw persoonlijke informatie kunnen verzamelen, gebruiken en doorgeven, ook aan derden.