Wat is Cosmos (ATOM) en is het een goede belegging?

Stephan De Haes

Stephan De Haes

Oprichter / Lesgever spot trading & beleggen

Cosmos richt zich op het creëren van een “Internet of Blockchains”. Het wil verschillende chains met elkaar verbinden zodat ze gemakkelijk kunnen samenwerken.

In simpele termen betekent dit dat het project verschillende blockchains met elkaar wil verbinden zodat ze gemakkelijk gegevens kunnen uitwisselen en samenwerken. Een blockchain is een digitale grootboek waarin transacties worden vastgelegd en beveiligd door middel van complexe codes. De eerste echte blockchain die ooit ontwikkeld werd was de Bitcoin-blockchain.

Een van de belangrijkste technologische onderdelen van Cosmos is het Tendermint-consensusprotocol. Dit is een manier waarop de transacties op de blockchain worden gevalideerd en bevestigd. In traditionele blockchain-systemen zoals Bitcoin, wordt dit gedaan door middel van het oplossen van complexe wiskundige problemen, dit wordt ook wel ‘proof of work’ genoemd. Tendermint doet dit echter op een andere manier, genaamd ‘proof of stake’. Hierbij worden gebruikers die de blockchain valideren beloond met beloningen in de vorm van ATOM-tokens. Dit maakt het gemakkelijker voor gebruikers om deel te nemen aan het consensussysteem en helpt bij het verminderen van de energiekosten.

 

 

Cosmos heeft ook een inter-blockchain communicatieprotocol (IBC) geïntroduceerd.

Het IBC-protocol maakt het mogelijk voor verschillende blockchains om gegevens uit te wisselen en transacties uit te voeren tussen hen zonder de noodzaak om een tussenpersoon te gebruiken. Dit kan helpen bij het oplossen van een van de grootste uitdagingen waarmee blockchain-technologie momenteel wordt geconfronteerd, namelijk interoperabiliteit tussen verschillende blockchains. IBC kan dienen als een hub voor interoperabiliteit tussen verschillende blockchains en kan helpen bij het creëren van een ecosysteem waarin verschillende blockchains gemakkelijk kunnen samenwerken en gegevens kunnen uitwisselen.

Het Cosmos-ecosysteem richt zich op toepassingsspecifieke ketens, zones genaamd, die in hoge mate aanpasbaar zijn maar toch profiteren van gestandaardiseerde bouwstenen. Dit gaat hand in hand met de wijdverbreide stelling dat we in de toekomst steeds meer “app-ketens” zullen zien die zijn geoptimaliseerd voor een bepaalde usecase. Een app-keten die is gebouwd om te handelen, zou bijvoorbeeld de snelheid optimaliseren. Het  handelsprotocol dYdX is het nieuwste voorbeeld van het bouwen van zijn onafhankelijke keten bovenop het Cosmos-ecosysteem. Meer dan 50 verschillende zones zijn momenteel interoperabel via IBC (Inter-Blockchain Communication Protocol).

De developer activiteit rondom Cosmos is ook belangrijk om in overweging te nemen. Er is een grote gemeenschap van ontwikkelaars die werken aan het bouwen van toepassingen op het Cosmos-netwerk. Dit helpt bij het creëren van een gezonde en groeiende gebruikersbasis voor het project. Er zijn daardoor zoals eerder vermeld veel verschillende projecten die momenteel worden gebouwd op Cosmos, waaronder decentralised exchanges, leningenplatformen en meer. Dit geeft aan dat er veel interesse is in het project en dat er veel potentie is voor groei en ontwikkeling in de toekomst.

Het is wel belangrijk om te noteren dat Cosmos nog steeds een jong project is en nog niet volledig is uitgerold. Er zijn nog veel ontwikkelingen die moeten plaatsvinden voordat het ecosysteem volledig operationeel is en de belofte van interoperabiliteit tussen blockchains kan worden waargemaakt. Maar de technologie en de ontwikkelingen die zijn gedaan zijn bemoedigend en geven aan dat er veel potentie is voor het project.

Cosmos is uiteraard niet het enige project dat zich richt op het creëren van interoperabiliteit tussen blockchains. Er zijn een aantal andere projecten die een soortgelijk doel hebben, waaronder Polkadot, Aion, en Wanchain.

Polkadot is een ander blockchain-project dat zich richt op interoperabiliteit tussen verschillende blockchains. Het maakt gebruik van een uniek “multi-chain”-systeem waarbij verschillende blockchains parallel kunnen draaien en met elkaar kunnen communiceren. Polkadot heeft ook een systeem van “validators” en “nominators” om transacties te valideren, net als Cosmos.

Aion is een ander blockchain-project dat zich richt op interoperabiliteit tussen verschillende blockchains. Het gebruikt een systeem van “bridge nodes” om verschillende blockchains met elkaar te verbinden en gegevens uit te wisselen. Aion heeft ook een eigen consensusprotocol genaamd “Proof-of-Intelligence” waarmee transacties worden gevalideerd.

Wanchain is ook een blockchain-project dat zich richt op interoperabiliteit tussen verschillende blockchains. Het gebruikt een systeem van “cross-chain-transacties” om gegevens uit te wisselen tussen verschillende blockchains. Wanchain heeft ook een eigen consensusprotocol genaamd “Proof-of-Stake” waarmee transacties worden gevalideerd.

Al deze projecten hebben hun unieke benaderingen en technologieën voor het creëren van interoperabiliteit tussen blockchains. Cosmos, Polkadot, Aion en Wanchain zijn de meest populaire projecten die zich richten op interoperabiliteit tussen blockchains, ieder met eigen sterktes en zwaktes. Dit maakt het lastig om te zeggen welk project het beste presteert of de grootste kans heeft om succesvol te zijn. Het is belangrijk om zorgvuldig te onderzoeken welke projecten het beste aansluiten bij jouw eigen beleggingssdoelstellingen en risicobereidheid. Het ‘staking’ concept kan bovenop ook een mooie incentive zijn om te kiezen voor een bepaald project in deze niche. 

Zowel Cosmos, alsook Polkadot kan je rechtstreeks staken vanuit de hardware wallet Ledger en zijn bijbehorende software Ledger Live. Hou daarbij ook rekening met de mogelijke risico’s van ‘slashing’ wanneer een validator zijn werk niet goed verricht.

 

EVENEMENT

Door dit formulier in te dienen stemt u in met onze algemene voorwaarden en ons Privacybeleid waarin wordt uitgelegd hoe wij uw persoonlijke informatie kunnen verzamelen, gebruiken en doorgeven, ook aan derden.