Voormalige oprichter van Ripple Labs leegt XRP-wallet na 8 jaar

Stephan De Haes

Stephan De Haes

Oprichter / Lesgever spot trading & investeren

XRP Scan laat zien dat de “Tacostand” -wallet van de voormalige Ripple-oprichter Jed McCaleb op het moment van schrijven nog maar $ 16 aan XRP over heeft.

Voormalig Ripple Labs-oprichter Jed McCaleb heeft eindelijk een einde gemaakt aan de achtjarige dump van zijn Ripple (XRP)-tokens, waardoor er nog maar 46,7 XRP over is in zijn beroemde “~tacostand”-portemonnee. Volgens blockchain-explorer XRP Scan heeft de voormalige Ripple-oprichter zijn laatste uitgaande XRP-overdracht van 1,1 miljoen XRP, ter waarde van $ 394.742,18, op zondag om 06:31 uur UTC uitgevoerd. Uren later vermeldde het account een “ACCOUNT DELETE” -transactie, wat betekent dat het account niet langer in het grootboek van XRP bestaat.

De transactie markeert het einde van een verkoop van XRP van 9 miljard dollar, geïnitieerd door McCaleb nadat hij Ripple Labs had verlaten om mede-oprichter te worden van het rivaliserende betalingsprotocol Stellar in 2014.

Het bedrag dat McCaleb de afgelopen acht jaar heeft vrijgegeven, vertegenwoordigt ongeveer 18,6% van het totale circulerende aanbod van XRP en wordt door de cryptogemeenschap als welkom nieuws beschouwd.

McCaleb maakte in 2012 deel uit van het oprichtingsteam van Ripple. Dit heette destijds OpenCoin. 

McCaleb ontving een aandeel van 20 miljard XRP, dat werd verdeeld onder alle drie de oprichters, waaronder Chris Larsen en Arthur Britto. McCaleb vertrok in 2014 na een ruzie met andere Ripple-managers. Na het gevecht verliet hij het bedrijf met ongeveer 9 procent van de totale voorraad XRP-tokens en later dat jaar was hij mede-oprichter van het rivaliserende betalingsprotocol Stellar. Uit angst voor een marktcrash, wat zou gebeuren als McCaleb zijn hele bezit in één keer zou dumpen, kwamen Ripple Labs en de voormalige directeur overeen om de tokens in een rustig tempo te verkopen. In 2018 en 2019 mocht hij maximaal 1 miljard XRP-tokens per jaar verkopen. Vanaf 2020 is het bedrag verder verhoogd naar 2 miljard XRP per jaar.

Dat McCaleb nu al zijn XRP-tokens heeft verkocht, is geweldig nieuws voor Ripple-investeerders. Het betekent dat er een stuk minder XRP tokens op de markt worden gedumpt en de verkoopdruk dus minder hoog zal zijn.

Ripple Labs is sinds eind 2020 verwikkeld in een rechtszaak die is aangespannen door de Securities and Exchange Commission (SEC) van de Verenigde Staten, waarbij de laatste beweerde dat Ripple en zijn leidinggevenden XRP als niet-gelicentieerde beveiliging aan investeerders hadden aangeboden. Vorige week kreeg de SEC een klap in haar zaak tegen Ripple nadat een Amerikaanse rechter oordeelde dat de SEC interne documenten moet overleggen met betrekking tot de “Hinman-toespraak”, wat een cruciaal bewijsstuk zou kunnen zijn ter ondersteuning van de verdediging van Ripple.

Mocht Ripple erin slagen te beweren dat XRP geen beveiliging is, dan denken sommigen dat deze uitspraak een precedent zou kunnen scheppen voor andere vergelijkbare uitgevers van crypto-tokens, terwijl de XRP-prijzen zouden stijgen.

Door dit formulier in te dienen stemt u in met onze algemene voorwaarden en ons Privacybeleid waarin wordt uitgelegd hoe wij uw persoonlijke informatie kunnen verzamelen, gebruiken en doorgeven, ook aan derden.