Vitalik onthult een nieuwe fase in de Ethereum-roadmap: The Scourge

Stephan De Haes

Stephan De Haes

Oprichter / Lesgever spot trading & investeren

De resterende mijlpalen van de Ethereum-roadmap bestaan uit de Surge, de Scourge, de Verge, de Purge en de Splurge.

Ethereum-medeoprichter Vitalik Buterin heeft een nieuwe fase toegevoegd aan de technische roadmap van Ethereum, een die tot doel heeft de censuurbestendigheid en decentralisatie van het Ethereum-netwerk te verbeteren.

De nieuwe plannen van het Ethereum-netwerk werden onthuld door Buterin in een Twitter-bericht van 5 november – waarin de Scourge werd geïntroduceerd in een nu uitgebreide zesdelige technische roadmap.

Na de verschuiving van Ethereum naar een proof-of-stake (PoS) netwerk op 15 september, bevindt Ethereum zich in de tweede fase – de Surge – met als doel om via rollups tot 100.000 transacties per seconde te komen.

De bijgewerkte technische routekaart voegt nu de Scourge in als de nieuwe derde fase, die dan zal worden gevolgd door de eerder bekende fasen – de Verge, de Purge en de Splurge.

Volgens de Ethereum-roadmap is het doel van de Scourge om “betrouwbare en geloofwaardig neutrale transactie-inclusie te garanderen en centralisatie en andere protocolrisico’s van MEV te vermijden.”

De oproep van de mede-oprichter van Ethereum voor een meer “geloofwaardig neutrale” consensuslaag komt omdat van miners bekend is dat ze transacties op het Ethereum-netwerk in hun voordeel exploiteren. Buterin heeft eerder een geloofwaardig neutraal mechanisme beschreven als een mechanisme dat “niet discrimineert voor of tegen specifieke mensen.”

Miner Extractable Value (MEV) treedt op wanneer een miner andere deelnemers in het netwerk vooropstelt door te beslissen welke transacties in een blok moeten worden geplaatst en in welke volgorde. Hierdoor kunnen miners alle winnende deals uit de mempool dupliceren en hun transacties uitvoeren voor arbitragezoekers of iedereen die probeert winst te maken.

Als gevolg hiervan is Ethereum geassocieerd geworden met een hogere mate van centralisatie en censuur na de fusie.

Na de overgang van het netwerk naar PoS, bereikte het percentage blokken dat voldoet aan het Amerikaanse Office of Foreign Asset Control (OFAC) op 3 november 73% – een cijfer dat velen als veel te hoog beschouwen. Ethereum-bull en oprichter van The Daily Gwei, Anthony Sassano, zei eerder in een Twitter-bericht op 15 oktober dat censuurresistentie op dit moment “belangrijker is dan schaalvergroting”.

Door dit formulier in te dienen stemt u in met onze algemene voorwaarden en ons Privacybeleid waarin wordt uitgelegd hoe wij uw persoonlijke informatie kunnen verzamelen, gebruiken en doorgeven, ook aan derden.