Wat is er gebeurd met USDC en Silicon Valley bank?

Stephan De Haes

Stephan De Haes

Oprichter / Lesgever spot trading & beleggen

USDC is getroffen door een (tijdelijke) ‘USD ontkoppeling’ na het nieuws over de ineenstorting van Silicon Valley Bank op 11 maart.

De stablecoin-emittent Circle had onthuld dat het $ 3,3 miljard aan deposito’s had bij de ter ziele gegane bank, wat bijdroeg aan de onzekerheid over USDC.

Gezien de twijfels over de reserves van USDC, daalde de prijs van de munt tot een historisch dieptepunt van $ 0,8774, volgens gegevens van CoinMarketCap. Onchain-gegevens laten zien dat beleggers hun USDC-bezit massaal liquideren voor andere activa.

Ondertussen heeft Circle geprobeerd USDC-houders te kalmeren door hen te verzekeren dat hun geld veilig blijft. In een tweet op 11 maart onthulde Circle dat Silicon Valley Bank een van de zes bankpartners was die het gebruikt om 25% van de USDC-reserves in contanten te beheren. Het voegde er verder aan toe dat het wachtte op duidelijkheid van de FDIC over de gevolgen van de insolventie van de SVB voor deposanten.

Desalniettemin hebben verschillende cryptobedrijven hun blootstelling aan USDC beperkt. Binance heeft aangekondigd dat ze hun automatische conversie van USDC naar BUSD tijdelijk zullen opschorten. Coinbase volgde dit voorbeeld door de USDC-conversie naar USD tot maandag te onderbreken. De uitwisseling merkte op dat tijdens verhoogde activiteiten conversies afhankelijk zijn van USD-overschrijvingen van banken die tijdens bankuren worden voltooid.

Maker DAO keurde ook een noodvoorstel goed om het USDC-onderpand van zijn DAI stablecoin te verminderen. Er werd besloten dat het schuldplafond van verschillende liquiditeitspools, waaronder USDC, wordt verlaagd naar nul DAI, wat betekent dat ze niet door kunnen gaan met het uitgeven van nieuwe munten. Bovendien zal in wat zij “stabiliteitsmodules” noemen die zijn blootgesteld aan USDC, de dagelijkse uitgiftelimiet van 950 miljoen DAI worden verlaagd tot slechts 250 miljoen.

Circle blijft er echter van overtuigd dat de overboekingen die op 9 maart zijn gestart, zullen worden verwerkt wanneer de banken maandag worden hervat. Het cryptobedrijf zei dat het “redenen heeft om aan te nemen dat onder het toepasselijke FDIC-beleid, overdrachten die begonnen zijn voordat een bank onder curatele kwam, anders normaal zouden zijn verwerkt.

Ondertussen merkte Circle op dat in een situatie waarin SVB niet 100% van de fondsen kan verwerken, het achter USDC zou staan en “elk tekort zou dekken met bedrijfsmiddelen, indien nodig met extern kapitaal.

De uitgever van de USDC verzekerde gebruikers er ook van dat de stablecoin nog steeds in goede staat verkeert. Onder verwijzing naar een audit door Deloitte, een belangrijk inzichts- en auditbedrijf, zei Circle dat het 77% van zijn reserves in schatkistpapier (Bills) aanhoudt, variërend van vier weken tot 28 weken.

Deze T-Bills worden aangehouden bij BNY Mellon en beheerd door BlackRock, ’s werelds grootste vermogensbeheerder. “US Treasury Bills zijn de meest liquide activa ter wereld en zijn directe verplichtingen van de Amerikaanse overheid“, aldus het bedrijf.

De resterende 23% ($ 9,7 miljard) van de USDC-reserves is in contanten. De overgrote meerderheid van dat totaal, of $ 5,4 miljard, is in handen van BNY Mellon, een van de grootste en meest stabiele financiële instellingen ter wereld. Nog eens $ 1 miljard van de USDC-reserves wordt aangehouden bij Customers Bank.

USDC heeft geen blootstelling aan Silvergate; we hadden wat beperkte reserves waren overgedragen om transactieafwikkeling met USDC te ondersteunen voorafgaand aan de sluiting van de bank“, voegde het bedrijf eraan toe.

Volgens een analyse van Hal Press, oprichter van North Rock Digital, het investeringsplatform voor digitale activa, wordt van USDC-houders verwacht dat ze hun tokens kunnen verzilveren voor ten minste $ 0,93. “Al met al, zelfs als we aannemen dat elke bank waar ze geld aanhouden failliet gaat en in het slechtste geval 70% van het geld teruggeeft via de verkoop van activa USDC, zou nog steeds 93 cent waard zijn.

Maar wat gebeurde er met de Silicon Valley-bank?

Verschillende factoren hebben geleid tot de plotselinge ineenstorting van SVB. De meeste klanten van SVB zijn onder meer technologie- en risicokapitaalbedrijven, naast leidinggevenden voor deze bedrijven. In een poging om klanten aan te trekken, bood SVB relatief hogere tarieven op deposito’s in vergelijking met veel grotere rivalen. Om deze hogere tarieven te helpen financieren, kocht de SVB in voorgaande jaren, toen het rijk aan contanten was, obligaties. Maar dat was voordat de Fed agressief begon met renteverhogingen en de durfkapitaalmarkt enige turbulentie ondervond. De waarde van de meeste van de door SVB gekochte obligaties is aanzienlijk gedaald (de waarde van obligaties neemt over het algemeen af naarmate de rente stijgt), wat heeft geleid tot grote beleggingsverliezen.

Dit is een klassieke mismatch tussen activa en passiva, veroorzaakt door hogere rentetarieven en verergerd door hefboomwerking“, aldus Jurrien Timmer, directeur Global Macro bij Fidelity. “Sommige banken hebben aangeboden om hogere tarieven te betalen aan hun spaarders, maar nu de Fed de tarieven heeft verhoogd en de waarde van obligaties is gedaald, nemen banken zoals de SVB verliezen op hun obligatieactiva.”

Om de situatie nog ingewikkelder te maken, hield de SVB een lager niveau van deposito’s aan en investeerde een groter percentage van haar kapitaal om te proberen de relatief hogere tarieven te betalen. De SVB staat daardoor losser dan de meeste andere banken.

Bovendien hebben sommigen gespeculeerd dat SVB een reputatie heeft opgebouwd omdat het niet zo strikte leennormen heeft. Er wordt gespeculeerd dat de kwaliteit van de leningen aan sommige risicovollere, door durfkapitaal gesteunde bedrijven met deposito’s bij de SVB in de loop van het jaar is verslechterd.

Veel van die bedrijven zijn onder grote financiële druk komen te staan doordat de rente is gestegen en het moeilijker is geworden om kapitaal te verwerven in vergelijking met de lage rente van nog maar een paar jaar geleden.

Nadat SVB onlangs aankondigde dat het $ 1,8 miljard aan verkoop van activa had verloren, slaagde de bank er niet in om extra investeringskapitaal veilig te stellen en trokken veel klanten snel deposito’s op. Alles culmineerde in de inbeslagname van vrijdag door toezichthouders.

“Er is een oud gezegde dat zegt dat de Fed krapper wordt totdat er iets breekt”, voegt Timmer toe. “Het lijkt erop dat we een idee hebben van wat er aan de hand is tijdens deze Fed-cyclus.”

Bekijk onze opleidingen rond het beleggen in cryptomunten en wordt elke dag begeleid om sterk in deze markten te staan.

Bronnen: coindesk, fidelity, beincrypto, bitcoinist

Door dit formulier in te dienen stemt u in met onze algemene voorwaarden en ons Privacybeleid waarin wordt uitgelegd hoe wij uw persoonlijke informatie kunnen verzamelen, gebruiken en doorgeven, ook aan derden.