Update van Ripple-rechtszaak

Stephan De Haes

Stephan De Haes

Oprichter / Lesgever spot trading & investeren

Er is een nieuwe positieve update van de Ripple-rechtszaak.

De SEC wilde een beroep doen op het advocaat-cliëntprivilege om interne documenten te beschermen die verband houden met de beruchte Ethereum-toespraak van de voormalige hooggeplaatste functionaris William Hinman.

Maar magistraatrechter Sarah Netburn heeft de advocaat-cliëntprivilegeclaims van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission afgewezen als een klap voor de regelgevende instantie. “De documenten moeten worden overgelegd”, concludeerde ze.

Advocaat James K. Filan, die de zaak op de voet volgt, beschreef de beslissing als een ‘body slam’. De eiser probeerde aanvankelijk het deliberative process privilege te doen gelden, maar het bureau verijdelde de poging in januari. De rechtbank oordeelde dat het verzamelen van feiten van derden niet kwalificeerde als een bevoorrechte activiteit.

Eind april deed de SEC opnieuw een poging om de e-mails van Hinman geheim te houden door het privilege van advocaat en cliënt te handhaven. De eiser voerde aan dat de documenten in kwestie “vertrouwelijke informatie” weerspiegelden, eraan toevoegend dat Hinman erkend moest worden als een cliënt van SEC-advocaten die hem juridisch advies gaven. De SEC benadrukte ook dat het opstellen van de toespraak niet beschikbaar zou zijn voor hem als particulier. De beklaagden beweerden echter dat Hinman geen cliënt was van de advocaten van het bureau.

De rechter heeft de effectenwaakhond beschuldigd van “hypocrisie” door te stellen dat de toespraak niet relevant is voor crypto-regulering, terwijl hij tegelijkertijd beweert dat Hinman juridisch advies inwint van de SEC-advocaat. Netburn voegde eraan toe dat het bureau zijn procesposities heeft aangenomen “om het gewenste doel te bereiken”. “Het bewijs toont aan dat het belangrijkste doel van de communicatie niet was om juridisch advies te geven”, aldus de rechtbank.

De beslissing valt 2 maanden na CEO Brad Garlinghouse aan CNBC vertelde dat Ripple de mogelijkheid van een beursgang zal onderzoeken zodra de rechtszaak met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission is beëindigd.

Door dit formulier in te dienen stemt u in met onze algemene voorwaarden en ons Privacybeleid waarin wordt uitgelegd hoe wij uw persoonlijke informatie kunnen verzamelen, gebruiken en doorgeven, ook aan derden.