Tesla verkoopt 75% van hun Bitcoins

Stephan De Haes

Stephan De Haes

Oprichter / Lesgever spot trading & investeren

Begin vorig jaar investeerde Tesla $ 1,5 miljard in bitcoin, gebaseerd op wat de fabrikant van elektrische auto’s het ‘langetermijnpotentieel’ van de digitale valuta noemde. Het bedrijf heeft nu driekwart van zijn bitcoins verkocht.

“Vanaf het einde van het tweede kwartaal hebben we ongeveer 75% van onze Bitcoin-aankopen omgezet in fiat-valuta”, zei Tesla woensdag in zijn winstverklaring over het tweede kwartaal. Het bedrijf zei dat die verkopen $ 936 miljoen in contanten aan zijn balans toevoegden.

Het is een snelle terugtocht voor Tesla en CEO Elon Musk, die vorig jaar een zware crypto-booster was en vaak tweette over verschillende digitale valuta’s. De prijs van bitcoin heeft de afgelopen vier maanden de helft van zijn waarde verloren tijdens wat een “crypto-winter” wordt genoemd.

Voor Tesla bereikte de reële marktwaarde van zijn bitcoin-holdings in het eerste kwartaal van 2021 $ 2,48 miljard en eindigde het jaar op ongeveer $ 2 miljard. Het bedrijf zei niet tegen welke prijs het verkocht of de omvang van zijn waardevermindering, maar bitcoin begon het tweede kwartaal op bijna $ 46.000 en eindigde onder $ 19.000.

Analist Brian Johnson van Barclays schatte eerder deze week dat Tesla een bitcoingerelateerde waardevermindering van $ 460 miljoen zou zien gezien de uitverkoop.

“De reden dat we een aantal van onze bitcoin-holdings hebben verkocht, was dat we niet zeker wisten wanneer de Covid-lockdowns in China zouden verminderen, dus het was belangrijk voor ons om onze kaspositie te maximaliseren”, zei Musk woensdag in een winstoproep. “Dit moet niet worden opgevat als een oordeel over bitcoin”, zei hij, eraan toevoegend dat Tesla openstaat voor het vergroten van zijn crypto-bezit in de toekomst

Toen hem echter werd gevraagd naar het potentieel van bitcoin als inflatoire hedge op de inkomstenoproep, zei Musk dat het belangrijkste doel van Tesla is om de overgang naar duurzame energie te versnellen, en noemde hij bitcoin “een bijzaak voor een bijzaak”.

In het eerste kwartaal van 2021, toen Tesla groot werd op bitcoin, zei het bedrijf dat de beslissing een kwestie was van flexibeler worden, diversifiëren en rendement halen uit zijn contanten. Het bedrijf verkocht snel 10% toen de valuta opliep, wat in de periode $ 101 miljoen aan winst bijdroeg.

Kirkhorn zei destijds dat het de bedoeling van het bedrijf was “om te behouden wat we op lange termijn hebben en Bitcoin te blijven verzamelen van transacties van onze klanten terwijl ze voertuigen kopen.”

In mei vorig jaar zei Musk dat Tesla zou stoppen met het accepteren van bitcoin voor auto-aankopen vanwege de milieu-impact van mijnbouw, maar hij voegde eraan toe dat het bedrijf “geen bitcoin zal verkopen”. Een week later tweette hij emoji’s die aangaven dat het bedrijf “diamanten handen” heeft als het gaat om bitcoin-investeringen, en hij heeft “onze meester van munten” gecrediteerd.

Door dit formulier in te dienen stemt u in met onze algemene voorwaarden en ons Privacybeleid waarin wordt uitgelegd hoe wij uw persoonlijke informatie kunnen verzamelen, gebruiken en doorgeven, ook aan derden.