Stablecoin regulatie in Europa

Stephan De Haes

Stephan De Haes

Oprichter / Lesgever spot trading & investeren

Stablecoin regulatie in Europa gaat van start.

Na jaren van debat hebben onderhandelaars van de Economische en Monetaire Commissie van de EU een deal bereikt over hoe crypto in de unie moet worden gereguleerd. 

De laatste update van de Markets in Crypto Assets (MiCA) zal streven naar de implementatie van toezichtbepalingen, consumentenbescherming en milieuwaarborgen. Een eerdere versie van het wetsvoorstel had geprobeerd om op proof-of-work gebaseerde digitale activa, waaronder bitcoin, te verbieden, hoewel de implementatie uiteindelijk werd geschrapt. MiCA, waar sinds de oprichting in 2020 fel over wordt gedebatteerd, beschrijft de regels voor hoe crypto- en digitale activa moeten worden behandeld door vast te stellen waar de bestaande wetgeving op het gebied van financiële diensten in de EU tekortschiet. Het streeft naar een consistente behandeling van digitale activa in alle 27 lidstaten. 

Transparantie, openbaarmaking, autorisatie en toezicht op transacties door dienstverleners zijn enkele van de maatregelen die in het nieuwe wetsvoorstel worden behandeld met extra aandacht voor de bescherming van consumenten, zei het Europees Parlement Donderdag in een verklaring. Het nieuwe wettelijke kader is bedoeld om de marktintegriteit en financiële stabiliteit te ondersteunen door openbare aanbiedingen van cryptocurrencies en digitale activa te reguleren, aldus de verklaring.

De regels rond stablecoins waren een belangrijk aspect van de onderhandelingen. Ernest Urtasun van de Groenen/EFA-parlementaire fractie benadrukte in een Twitter-thread na de overeenkomst dat 

“grote stablecoins onderworpen zullen zijn aan strikte operationele en prudentiële regels, met beperkingen als ze op grote schaal worden gebruikt als betaalmiddel, en een limiet van 200 € miljoen aan transacties/dag.”

Een van die regels is er een die van emittenten vereist “reserves aan te houden om alle claims te dekken en terugkooprechten van de houders te bieden”, schreef Urtasun, eraan toevoegend: “de reserves zullen in het belang van de houder juridisch en operationeel moeten worden gescheiden en geïsoleerd, en zal volledig worden beschermd in geval van insolventie.” 

Dat lijkt algoritmische stablecoins zoals TerraUSD (UST) uit te sluiten en strikte regels te stellen aan de samenstelling van activa die Stablecoins ondersteunen.

NFT’s die tegen een vaste prijs aan het publiek worden aangeboden in de vorm van bioscoopkaartjes, digitale verzamelobjecten van kledingmerken of in-game-items in computerspellen zullen worden vrijgesteld van de reikwijdte van MiCA, hoewel dat later zou kunnen veranderen, aldus het parlement…

Maatregelen tegen marktmanipulatie en het voorkomen van witwassen, terrorismefinanciering en andere criminele activiteiten zullen ook centraal staan in de nieuwe EU-wet zoals eerder bericht in dit artikel.

De European Securities and Markets Authority (ESMA) is aangewezen als de toezichthouder die belast is met het opstellen van richtlijnen en het toezicht houden op de crypto-industrie.

De laatste uitspraak van de EU over MiCA ondersteunt voorgestelde maatregelen die woensdag door beleidsmakers zijn overeengekomen en die tot doel hebben crypto-overdrachten te volgen, zonder uitzonderingen voor overdrachten van lage waarde, op beurzen en soortgelijke platforms.

Beide wetgevingen worden aangeprezen als een middel om consumenten te beschermen en fraude en gevallen van witwassen en terrorismefinanciering te bestrijden.

“Vandaag hebben we orde in het Wilde Westen van crypto-activa en duidelijke regels vastgesteld voor een geharmoniseerde markt die rechtszekerheid zal bieden aan uitgevers van crypto-activa, gelijke rechten voor serviceproviders en hoge normen voor consumenten en investeerders zal garanderen”, aldus het wetsvoorstel. Rapporteur Stefan Berger zei donderdag in een verklaring. “Tot nu toe vielen crypto-activa, zoals cryptocurrencies, buiten het toepassingsgebied van de Europese wetgeving en te vaak bestaan er uiteenlopende wetten in de lidstaten.”

“De EU is in het algemeen niet blij met stablecoins”, zegt Robert Kopitsch, secretaris-generaal van crypto-lobbygroep Blockchain voor Europa.

Beleidsmakers staan ​​sceptisch tegenover dergelijke tokens – die erop gericht zijn om te worden gekoppeld aan bestaande activa, zoals de dollar – sinds Facebook’s mislukte poging om zijn eigen token in 2019 te lanceren. Autoriteiten vreesden dat particuliere digitale tokens een bedreiging zouden kunnen vormen voor soevereine valuta’s zoals de euro.

Paolo Ardoino, chief technology officer van Tether, zei dat ‘s werelds grootste uitgever van stabiele munten blij was met duidelijkheid over de regelgeving.

“MiCA is een van de meer vooruitstrevende initiatieven tot nu toe en is gericht op het stimuleren van crypto-innovatie en adoptie in de Europese regio”, aldus de woordvoerder.

Dante Disparte, chief strategy officer bij Circle, zei dat het EU-kader een “belangrijke mijlpaal” was.

MiCA “zal voor cryptografie zijn wat de AVG was voor privacy”, zei hij, verwijzend naar baanbrekende EU-regels voor gegevensbescherming die de norm bepalen voor vergelijkbare wetten elders in de wereld, waaronder Californië en Brazilië.

Bij Satoshi staan we in principe voor duidelijke regulatie rond stablecoins om zo Crypto-gebruikers te beschermen tegen ongedekte stabiele munten. We vinden wel dat de regelgeving rond anonimiteit en transacties van de algemene cryptomarkt een gemiste kans is om innovatie naar voor te schuiven aangezien dit deel van de wet praktisch onmogelijk is voor grote beurzen en decentrale anonimiteit los van de overheid essentieel is voor de ethiek achter digitale valuta… Het enige effect zal zijn belastingsheffing en risico tot hacking en verspreiding van data gelinkt aan crypto holders…

Wat zeggen onze klanten?

Bekijk testimonials en reviews van onze klanten via Trustpilot. Deze feedback kan niet aangepast of verwijdert worden door ons team en toont jou dus een oprecht beeld van de ervaringen van jouw toekomstige mede-cursisten.

Door dit formulier in te dienen stemt u in met onze algemene voorwaarden en ons Privacybeleid waarin wordt uitgelegd hoe wij uw persoonlijke informatie kunnen verzamelen, gebruiken en doorgeven, ook aan derden.