Rusland wil cryptobetalingen toelaten.

Stephan De Haes

Stephan De Haes

Oprichter / Lesgever spot trading & investeren

De Bank of Russia, de centrale bank van het land, heeft naar verluidt toegegeven dat grensoverschrijdende betalingen in crypto onvermijdelijk zijn in de huidige geopolitieke omstandigheden.

In tegenstelling tot het vroegere standpunt om crypto niet als betaalmethode te gebruiken, heeft de Bank of Russia naar verluidt ingestemd met het toestaan ​​van grensoverschrijdende betalingen in crypto als gevolg van geopolitieke veranderingen.

De Russische centrale bank heroverweegt de aanpak van het reguleren van crypto en is overeengekomen met het ministerie van Financiën om crypto te legaliseren voor grensoverschrijdende betalingen, meldde het lokale persbureau TASS op 5 september.

Vice-minister van Financiën Alexei Moiseev zei naar verluidt dat de Bank of Russia en het ministerie van Financiën verwachten binnenkort grensoverschrijdende betalingen in crypto te legitimeren.

Moiseev schetste het belang van het inschakelen van lokale cryptodiensten in Rusland en merkte op dat veel Russen afhankelijk zijn van buitenlandse platforms om een ​​cryptowallet te openen. “Het is noodzakelijk om dit te doen in Rusland, waarbij entiteiten betrokken zijn die onder toezicht staan ​​van de centrale bank, die verplicht zijn om te voldoen aan de vereisten van Anti-Money Laundering en Know Your Customer wetgeving”, aldus de functionaris.

Russische wetgevers zijn historisch gekant tegen het idee om cryptocurrencies als betaalmethode te gebruiken. In 2020 heeft Rusland een belangrijke cryptowet aangenomen, “On Digital Financial Assets”, die het gebruik van cryptocurrencies zoals Bitcoin (BTC) voor betalingsdoeleinden officieel verbood. De Bank of Russia was sceptisch over het idee van cryptocurrency-betalingen omdat ze de Russische roebel wilde beschermen als het enige wettige betaalmiddel in het land.

Het idee van cryptobetalingen voor nationale transacties in Rusland dook eind 2021 op. Toen zei de Russische president Vladimir Poetin dat het “nog voorbarig” was om crypto te gebruiken voor de handel in energiebronnen zoals olie en gas.

De situatie is blijkbaar veranderd te midden van westerse economische sancties na de Russische invasie van Oekraïne. In mei verklaarde de minister van Industrie en Handel dat Rusland “vroeg of laat” cryptobetalingen zou legaliseren. De gouverneur van de Bank of Russia, Elvira Nabiullina, suggereerde later ook dat crypto kan worden gebruikt voor grensoverschrijdende betalingen, maar alleen als crypto niet in het Russische binnenlandse financiële systeem terechtkomt.

Volgens Moiseev heeft de centrale bank haar benadering van het reguleren van de sector heroverwogen, “gezien de situatie is veranderd”. Hij voegde eraan toe dat de geplande infrastructuur “te rigide” is voor het gebruik van cryptocurrencies in grensoverschrijdende nederzettingen. “Wat we zeker op de een of andere manier moeten legaliseren”, concludeerde hij.

Door dit formulier in te dienen stemt u in met onze algemene voorwaarden en ons Privacybeleid waarin wordt uitgelegd hoe wij uw persoonlijke informatie kunnen verzamelen, gebruiken en doorgeven, ook aan derden.