Ripple haalt samenwerking binnen voor een CBDC-testcase

Stephan De Haes

Stephan De Haes

Oprichter / Lesgever spot trading & beleggen

Het Zuidoost-Europese land Montenegro heeft een samenwerking met Ripple aangekondigd.

Via sociale media deed de Montenegrijnse premier verslag van zijn ontmoeting met Brad Garlinghouse, CEO van Ripple, en James Wallis, Ripple Vice President for Central Bank Engagement en CBDC’s en zei:

Productieve ontmoeting met Ripple CEO Garlinghouse en Ripple Vice President of Central Bank Engagement James Wallis. We spraken over het ontwikkelen van een betalingsinfrastructuur die een grotere financiële toegankelijkheid en inclusie mogelijk zou maken. Montenegro staat open voor nieuwe waarde en investeringen.

Bovendien onthulde Dr. Abazović dat zijn land met Ripple zal werken aan een proefproject voor een digitale stablecoin: “In samenwerking met Ripple en de Centrale Bank hebben we een proefproject gelanceerd om de eerste digitale valuta of stablecoin voor Montenegro te bouwen. ,” beweerde hij.

Montenegro is een kandidaat-lidstaat van de Europese Unie maar de aanvraag is nog niet goedgekeurd. Hoewel Montenegro nog geen deel uitmaakt van de eurozone, wordt de EUR door Montenegro gebruikt. Dit betekent dat de euro daar geen wettig betaalmiddel is; het wordt echter als zodanig behandeld door de overheid en de bevolking.

Opmerkelijk is dat Ivan Boskovic, voormalig directeur van de afdeling Payment Systems and Financial Technology van de Central Bank of Montenegro (“CBM”), een artikel publiceerde in Currency Research getiteld “Central Bank of Montenegro: How to Boost Banking and Payment Innovation in a Small Developing Economy” op 14 december 2022.

Boskovic schreef dat digitale transformatie een fundamentele bron van groei op lange termijn is, vooral in de financiële sector. In dit opzicht worden kleinere landen, zoals Montenegro, geconfronteerd met obstakels die veel moeilijker te overwinnen zijn dan die in geavanceerde economieën in vergelijking met de wereldleiders; maar verklaarde verder:

Sommige landen, zoals Singapore, Luxemburg en Malta, behoren echter tot de koplopers. Hun visionaire beleid heeft zijn vruchten afgeworpen en ze worden nu behandeld als rolmodellen voor vele anderen. De hamvraag is of hun succes gemakkelijk kan worden gevolgd of gekopieerd.

Volgens Boskovic was een van de factoren achter het succes van de genoemde landen het creëren van een gunstig politiek kader, wat nodig was. En samenwerking met Ripple zou een volgende stap kunnen zijn om kennis en technologie naar het land te brengen.

Digitale valuta’s van de centrale bank zijn een grote focus voor Ripple in 2023. Het bedrijf organiseerde onlangs een webinar met de Digital Pound Foundation genaamd “Waar is een digitale pond echt nuttig voor?” James Wallis verzorgde de keynote.

Brooks Entwistle, SVP en MD bij Ripple, onthulde ook dat het bedrijf niet van plan is om voor elke centrale bank ter wereld een oplossing te implementeren, maar een gerichte aanpak hanteert – waarbij vooral kleinere centrale banken over de hele wereld interesse tonen. Palau en het Koninkrijk Bhutan hebben onlangs hun partnerschappen met Ripple openbaar gemaakt.

Of XRP of de XRP Ledger een rol gaan spelen in het proefproject in Montenegro is niet bekend. In deze context had Entwistle echter een algemene uitleg bij de hand.

Er zijn plaatsen waar we kunnen spelen, mogelijk met een zijketen naar de XRP-ledger. We kunnen helpen met de interoperabiliteit hierin, maar het zal voor elke centrale bank anders zijn”, zei hij.

 

bron: bitcoinist

Door dit formulier in te dienen stemt u in met onze algemene voorwaarden en ons Privacybeleid waarin wordt uitgelegd hoe wij uw persoonlijke informatie kunnen verzamelen, gebruiken en doorgeven, ook aan derden.