Portugal wil korte termijn cryptowinsten belasten vanaf volgend jaar

Stephan De Haes

Stephan De Haes

Oprichter / Lesgever spot trading & investeren

 

Crypto-traders kunnen binnenkort worden onderworpen aan belasting in Portugal, aangezien de regering een nieuw belastingbeleid voor crypto heeft voorgesteld.

De beleidsverschuiving van Portugal van geen crypto-belasting naar eentje waarbij heffingen worden geheven op cryptocurrencies, zal een ander hoofdstuk ingaan, aangezien beleidsmakers de korte termijn eigenaren van crypto-activa in het vizier hebben.

De regering plant een andere vorm van cryptocurrency-belasting die haar bestaande crypto-belastingbeleid zal verbreden.

Volgens Bloomberg gaat de Portugese regering verder met plannen om winsten op crypto die minder dan een jaar in bezit zijn van inwoners te belasten. Dit maakt deel uit van de voorstellen die zijn opgenomen in de begroting van het land voor 2023. Bij deze stap wordt een heffing van 28% opgelegd op winsten die worden verdiend met crypto die minder dan 12 maanden wordt vastgehouden.

Deze voorgestelde wet zal een belangrijke beleidsverschuiving betekenen voor Portugal op het gebied van crypto-belasting. Voorheen heft het land alleen belastingen op digitale activa die zijn verdiend met professionele of zakelijke bronnen. Het voor langere tijd aanhouden van crypto was geen belastbaar feit. Nu zal iedereen die winst maakt met de verkoop van crypto die minder dan een jaar is vastgehouden, belasting moeten betalen. Crypto-activa die langer dan een jaar worden aangehouden, zijn echter nog steeds vrijgesteld van belasting.

Ook stond in de ontwerpbegroting dat gratis crypto-overdrachten 10% belasting zullen krijgen, terwijl commissies die door makelaars in rekening worden gebracht op dergelijke transacties een belasting van 4% zullen opleveren. Bovendien kunnen crypto-uitgifte en mining ook onderworpen zijn aan belastbaar inkomen.

De Portugese regering zei dat de voorgestelde inkomende regels een vergelijkbaar crypto-beleid volgden in andere Europese landen, die gedurende een jaar geen belasting heffen op crypto-holdings. Volgens een verklaring van António Mendonça Mendes, de Portugese staatssecretaris voor belastingzaken:

“Het is een regime dat past in ons belastingstelsel en ook bij wat er in de rest van Europa wordt gedaan.”

Het voorstel ligt bij het parlement van het land en moet worden goedgekeurd voordat het wet wordt. De laatste ontwikkeling komt kort nadat Fernando Medina, de Portugese minister van Financiën, onthulde dat het land van plan was vermogenswinstbelasting toe te passen op crypto. Het Portugese congres verwierp later echter dergelijke voorstellen van twee politieke fracties.

De laatste tijd is er meer aandacht voor cryptocurrency-belasting. India heft een vermogenswinstbelasting van 30% op het bezit en overdracht van digitale activa, samen met een belasting van 1% die aan de bron wordt ingehouden (TDS) op alle cryptotransacties. Cryptocurrency-uitwisselingen in het land hebben echter te maken gehad met een scherpe daling van hun handelsvolumes als gevolg van het harde cryptobeleid.

Omgekeerd heeft Zuid-Korea plannen uitgesteld om 20% belasting te heffen op crypto-inkomsten tot 2025.

bron: cryptopotato

Door dit formulier in te dienen stemt u in met onze algemene voorwaarden en ons Privacybeleid waarin wordt uitgelegd hoe wij uw persoonlijke informatie kunnen verzamelen, gebruiken en doorgeven, ook aan derden.