Nieuw rapport werpt licht op het energieverbruik van banken versus Bitcoin

Stephan De Haes

Stephan De Haes

Oprichter / Lesgever spot trading & investeren

IT-ingenieur en cryptograaf Michel Khazzaka stelt in een nieuw rapport dat de banksector 56 keer meer energie verbruikt dan Bitcoin. 

Het rapport, Bitcoin: Cryptopayments Energy Efficiency, is gebaseerd op bijna vier jaar onderzoek en suggereert een nieuwe berekening voor het schatten van het proof-of-work energieverbruik van Bitcoin.

Khazzaka zegt dat de meeste onderzoeken die het bewijs van het energieverbruik van het werk bekritiseren, dit doen zonder de efficiëntie ervan te evalueren in vergelijking met klassieke elektronische betalingssystemen.

Het proof-of-work-consensusmechanisme is recentelijk steeds in slecht daglicht gesteld door milieulobbygroepen en regeringen, maar een nieuw rapport beweert het tegenovergestelde.

“We laten zien dat Bitcoin 56 keer minder energie verbruikt dan het klassieke systeem, en dat zelfs op het niveau van een enkele transactie een PoW-transactie 1 tot 5 keer energiezuiniger blijkt te zijn”, zegt de auteur.

“Wanneer de Bitcoin Lightning-laag wordt vergeleken met het Instant Payment-schema, wint Bitcoin exponentieel aan schaalbaarheid en efficiëntie, en blijkt het tot een miljoen keer energiezuiniger te zijn per transactie dan Instant Payments”, legt Khazzaka uit.

Het rapport vergelijkt het energieverbruik van Bitcoin met dat van de verschillende hefbomen van het monetaire betalingssysteem, waaronder bankbiljetten en munten, contant geldbeheer in ATM-systemen, kaartbetalingen, point-of-sale (POS)-betalingen, bank- en interbancair energieverbruik.

Het is een vergissing om Bitcoin alleen met Visa te vergelijken, zegt Khazzaka, aangezien een kaartsysteem een betalingstransactie niet van begin tot eind uitvoert zoals Bitcoin dat doet. Er gebeurt veel op de achtergrond in een kaartschema, waarbij banken en andere spelers transacties tussen hen moeten afwikkelen nadat de transactie is gedaan, wat allemaal bijdraagt aan het energieverbruik. “Ter vergelijking: een transactie in bitcoin is bijna realtime definitief, het is een push-betaling in slechts één stap”, zegt het rapport.

 

 

Gratis webinar

Volg nu onze gratis webinar over het investeren of handelen in cryptocurrency. Zowel voor beginners als gevorderden. Tot snel!

Wat zeggen onze klanten?

Bekijk testimonials en reviews van onze klanten via Trustpilot. Deze feedback kan niet aangepast of verwijdert worden door ons team en toont jou dus een oprecht beeld van de ervaringen van jouw toekomstige mede-cursisten.

Door dit formulier in te dienen stemt u in met onze algemene voorwaarden en ons Privacybeleid waarin wordt uitgelegd hoe wij uw persoonlijke informatie kunnen verzamelen, gebruiken en doorgeven, ook aan derden.