Mogelijke Paxos-SEC rechtszaak over de Binance USD stablecoin & verbod extra BUSD minting.

Stephan De Haes

Stephan De Haes

Oprichter / Lesgever spot trading & beleggen

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft naar verluidt Paxos Trust Co. gewaarschuwd dat er een rechtszaak op komst is.

(3 updates toegevoegd einde artikel)

Volgens een op bronnen gebaseerd rapport van de Wall Street Journal zou het bureau juridische stappen kunnen nemen wegens het overtreden van wetten ter bescherming van beleggers.

De waakhond vertelde Paxos in een Wells Notice dat het op het platform genoteerde Binance USD een niet-geregistreerde security is, aldus het rapport. Het kon echter niet worden vastgesteld of de actie voortkwam uit het feit dat Paxos de munt uitgaf, op de beurzen zette of beide. Een Wells-notice is een kennisgeving die wordt uitgegeven door toezichthouders om personen of bedrijven te informeren over voltooide onderzoeken waarin overtredingen zijn ontdekt. Het neemt meestal de vorm aan van een brief, waarin de ontvangers zowel op de hoogte worden gesteld van de brede aard van de geconstateerde overtredingen als van de aard van de tenuitvoerleggingsprocedure die tegen de ontvanger moet worden ingeleid.

Het cryptoplatform noch SEC-vertegenwoordigers hadden op het moment van schrijven niet op het nieuws gereageerd.

In een soortgelijke actie heeft de SEC ook actie ondernomen tegen de Kraken-cryptocurrency-beurs voor het verstrekken van niet-gereguleerde effecten. Kraken loste deze beschuldigingen op door zijn staking diensten te sluiten voor US klanten en de SEC een boete van $ 30 miljoen te betalen.

In september 2021 diende de SEC Coinbase ook een Wells Notice in voor het Lend-programma van de beurs. Coinbase CLO Paul Grewal antwoordde dat de SEC geloofde dat Lend betrokken was bij een security aanbod.

Bovendien zouden er volgens bronnen uit de industrie meer van dergelijke acties in aantocht kunnen zijn.

BUSD is een stablecoin die een 1:1 correlatie heeft met de dollar. Het werd gelanceerd in 2019 nadat Binance en Paxos een samenwerking hadden aangekondigd. Rich Teo, de mede-oprichter van Paxos, zei destijds dat de goedkeuring van BUSD door het New York State Department of Financial Services (NYDFS) een belangrijke stap is naar wereldwijde stabiliteit op lange termijn in cryptomarkten.

Ondertussen dreef de USDP stablecoin van Paxos tijdelijk weg van de dollar. Op 10 februari zakte het naar $ 0,98 nadat de NYDFS had bevestigd dat het het cryptobedrijf aan het onderzoeken was.

De NYDFS heeft al actie ondernomen in een poging om enige controle over de cryptocurrency-markt te krijgen. Hoofdinspecteur Adrienne A. Harris publiceerde in juni 2022 regelgevende richtlijnen voor stablecoins gekoppeld aan de dollar.

SEC-voorzitter Gary Gensler herhaalde onlangs dat cryptobedrijven informatie over hun financiële producten volledig moeten vrijgeven. Ondertussen heeft PayPal, te midden van de regelgevende maatregelen, naar verluidt ook het werk aan zijn stablecoin onderbroken.

UPDATE: Het New Yorkse Department of Financial Services (NYDFS) heeft crypto-infrastructuurbedrijf Paxos opgedragen te stoppen met het uitgeven van de stablecoin Binance USD (BUSD), vertelde een woordvoerder van Binance aan The Block. “Paxos heeft ons laten weten dat ze door het New York Department of Financial Services (NYDFS) zijn opgedragen om te stoppen met het slaan van nieuwe BUSD’s”, zeiden ze. “BUSD is een stablecoin die volledig eigendom is van en wordt beheerd door Paxos. Als gevolg hiervan zal de marktkapitalisatie van BUSD in de loop van de tijd alleen maar afnemen. Paxos zal het product blijven onderhouden, inwisselingen beheren en indien nodig aanvullende informatie verstrekken.”

UPDATE 2: Zoals voorgeschreven door het New York State Department of Financial Services (NYDFS), zal Paxos volgende week (21 februari) stoppen met het slaan van nieuwe BUSD-tokens.  De entiteit zal echter de BUSD-dollarreserves blijven beheren en ervoor zorgen dat alle stablecoins 1:1 worden ondersteund en “altijd zullen worden ondersteund” met in Amerikaanse dollars luidende reserves en worden bewaard op externe rekeningen die niet failliet kunnen gaan. Paxos blijft BUSD steunen tot ten minste februari 2024. Desondanks zei het bedrijf dat het een “sterke bedrijfsbalans” heeft en beloofde het nieuwe en bestaande klanten te blijven bedienen.

UPDATE 3: Volgens een nieuw rapport was het rivaliserende stablecoin-emittent Circle (USDC) die alarm sloeg over Paxos BUSD. Bloomberg meldde maandag 13/02/23 dat Circle in het najaar van 2022 het New Yorkse Department of Financial Services (NYDFS) een tip gaf, met de klacht dat uit blockchain-gegevens bleek dat Binance niet genoeg reserves had om de BUSD-tokens te ondersteunen die het via Paxos had uitgegeven.

 

bron: Reuters/Beincrypto/Bloomberg/Twitter

Door dit formulier in te dienen stemt u in met onze algemene voorwaarden en ons Privacybeleid waarin wordt uitgelegd hoe wij uw persoonlijke informatie kunnen verzamelen, gebruiken en doorgeven, ook aan derden.