Massale opnames bij Crypto.com

Stephan De Haes

Stephan De Haes

Oprichter / Lesgever spot trading & investeren

Crypto.com wordt momenteel geconfronteerd met massale opnames. De katalysator was een ’toevallige’ overdracht van 320.000 eth naar Gate.io op 21 oktober.

Crypto.com (CDC) wordt momenteel geconfronteerd met massale opnames nadat talloze ‘influencers’ zeiden dat mensen hun digitale valuta moeten terugtrekken.

De katalysator was een ’toevallige’ overdracht van 320.000 eth van CDC naar Gate.io op 21 oktober.

CDC beweert dat ze het ‘per ongeluk’ naar een bedrijfsadres op de whitelist hebben gestuurd in plaats van naar een cold wallet, maar de geruchtenmolen had al beweerd dat dit was om Proof-Of-Reserves te dekken met Changpeng Zhao, de CEO van Binance, die zondag verklaarde:

“Als een exchange grote hoeveelheden crypto moet verplaatsen voor of nadat ze hun wallet-adressen hebben gedemonstreerd, is dat een duidelijk teken van problemen. Blijf weg.”

Gate.io zegt echter dat deze 320.000 eth geen onderdeel was van een audit. De audit was op 19 oktober, twee dagen voor de overdracht, uitgevoerd door Armanino, die zij omschrijven als “een bekend Amerikaans auditbedrijf”.

Gate.io bestaat al lang. Ze hebben talloze crisissen in de crypto-ruimte doorgemaakt, talloze afleveringen van Proof of Reserves, en ze bestaan ​​nu nog steeds acht jaar nadat mensen van deze beurs hoorden.

CDC is veel nieuwer, onderdeel van de ICO-golf van 2017. Het werd gefinancierd en steeg op dezelfde manier als Binance. Beide zijn twee van de weinige en zeldzame projecten die een echt bedrijf bedenken uit die massale financiering van ICO’s maar zoals we bij Satoshi consultancy steeds meerdere keren verklaard hebben, vertrouwen we Crypto.com niet echt door hun te harde focus op marketing en niet op uitbouw van hun producten en diensten. Ze focussen ook heel hard op earning en lending waarover we ook onze cursisten adviseerden om er weg te blijven sinds enkele weken voor het Celsius probleem.

CDC heeft tot nu toe geen volledig onderzoek gedaan, waarbij speculaties dat ze gedurende een langere periode $ 1 miljard naar FTX hebben gestuurd, een daadwerkelijke blootstelling van slechts $ 10 miljoen blijken te zijn.

“We hebben een minimale blootstelling aan FTX (minder dan 10 miljoen dollar) en gebruikten het alleen als handelsplatform om de transacties van klanten af ​​te dekken. We hebben nooit kapitaal ingezet voor rendement met FTX of een derde partij”, zegt Kris Marszalek, de CEO van CDC, en voegt eraan toe:

“Om het te vereenvoudigen voor mensen die niet begrijpen hoe hedging in dit scenario werkt: we storten USDC, gebruiken het om andere munten op de beurs te kopen en nemen terug naar onze wallet.”

Hij zegt dat sommige van wat Sam’s munten worden genoemd, zoals SRM en RAY, een lage liquiditeit hadden, behalve op FTX, daarom gebruikten ze die beurs.

“Waarschijnlijk ook de moeite waard om toe te voegen dat Coinbase om precies dezelfde reden US $ 15 miljoen vasthoudt aan FTX. Sommige tokens gerelateerd aan FTX (SRM, RAY, of zoals Crypto Twitter ze Sam’s munten noemde) hadden alleen behoorlijke liquiditeit in het orderboek op FTX, ” zegt Marszalek.

Hoeveel dat ertoe doet om het tij tegen te houden, is onduidelijk, maar CDC heeft ook een Nansen-board gepubliceerd om hun reserves aan te tonen.

Dit is blijkbaar “slechts een deel van onze reserves”, zegt Marszalek terwijl de Proof of Reserves-auditvoorbereiding aan de gang is.

Momenteel ondergaan ze duidelijk een opname-audit waar sommigen klagen over vertragingen.

In een situatie met een ongebruikelijke piek kunnen dergelijke vertragingen normaal zijn, omdat de uitwisseling zich moet aanpassen voor extra capaciteit, inclusief het verplaatsen van geld uit cold storage

Een ongelooflijke 90.000 ethereum-transacties werden deze zondag uitgevoerd op de blockchain op de hot wallet van CDC, ver boven de gebruikelijke 6.000 transacties per dag.

In die situatie kunnen enige vertragingen worden verwacht, maar als deze beurs solvabel is, hebben ze een dringende taak om het op een geloofwaardige manier te bewijzen. Dit kan worden beantwoord door een volledige audit die zowel liabilities als on-chain reserves moet omvatten.

Ten slotte kent iedereen het alomgekende principe van ‘not your keys, not your funds’, maar is toch weer gebleken dat veel beginnende beleggers zich laten vangen aan enige vorm van luiheid om hun langetermijn munten op de beurs te laten staan… Langs de andere kant is het heel erg voor traders die handelden op FTX want dan kan je uiteraard je werkfondsen niet elke keer verwijderen en terugplaatsen op je hardware wallet. 

We houden de vorderingen in de crypto space in het oog, maar dit soort zaken zijn niet onoverkomelijk in een bearmarket waar slechte partijen er uit gefilterd worden en een fundamenteel sterkere industrie overblijft om de volgende bull run in te zetten.

Bron: Trustnodes

Door dit formulier in te dienen stemt u in met onze algemene voorwaarden en ons Privacybeleid waarin wordt uitgelegd hoe wij uw persoonlijke informatie kunnen verzamelen, gebruiken en doorgeven, ook aan derden.