Is Genesis de volgende bearmarket dominosteen die valt?

Stephan De Haes

Stephan De Haes

Oprichter / Lesgever spot trading & investeren

De gevolgen van de ineenstorting van Luna & FTX houden niet op en nu bedreigt het Genesis, een uiterst belangrijke crypto instelling.

Op 16 november schortte de leningeenheid van Genesis Global Capital opnames op vanwege “ongekende marktonrust” door het sneeuwbal effect van het gefaalde LUNA, CeFi lending en FTX verhaal… Nu is het bedrijf op zoek naar noodfinanciering van ten minste $ 500 miljoen om ervoor te zorgen dat het voldoende contant geld bij de hand heeft om zijn klanten te betalen.

Op 21 november 2022 zei Genesis dat het “geen plannen had om op korte termijn faillissement aan te vragen“, maar hebben ze sindsdien wel een externe partij aangesteld om hen te adviseren over de financiële situatie. Dergelijk nieuws heeft weinig goed gedaan om nerveuze klanten te kalmeren. Het stopzetten van opnames was bijkomend de voorbode van meerdere eerdere crypto-instortingen dit jaar, onder meer bij FTX, BLockFi en Celsius. Genesis reageerde niet toen hen werd gevraagd te bevestigen of een faillissement werd overwogen. Als Genesis zou falen, zou dat een nieuwe grote klap betekenen voor een industrie die nog aan het herstellen is van de val van FTX, een van de meest gewaardeerde beurzen.

Als een instelling met de omvang en status van Genesis kwetsbaar is, kan er dan worden vertrouwd op de stabiliteit van een cryptobedrijf?

Ja, de industrie zal naar verwachting de beproeving overleven, maar de dagen van minimaal toezicht, genereuze financiering en snelle expansie zijn voorbij… Misschien maar goed ook. 

De impact van de mogelijke val van Genesis mag niet worden onderschat. Het is misschien niet zo bekend als FTX en andere beurzen, maar het is cruciaal voor de dagelijkse activiteiten van een groot deel van de crypto-industrie. Alleen al in 2021 gaf het bedrijf $ 131 miljard aan leningen uit en zette het $ 116,5 miljard aan transacties op. De Financial Times heeft het beschreven als de Goldman Sachs van crypto. Om deze leningen te financieren, leent Genesis van individuen en instellingen die grote hoeveelheden munten bezitten, ook wel whales genoemd, die in ruil daarvoor een deel van de winst ontvangen. Terwijl de markt in volle bullmarket was, was Genesis dat ook. Maar terwijl de prijs van crypto keldert en het vertrouwen in grote cryptobedrijven wegbloedt, dreigt Genesis het nieuwste voorbeeld te worden van een cryptogigant die zich niet genoeg voorbereidt heeft op een sterke bearmarket en corrupte centrale partijen. Klanten kunnen niet alleen hun geld verliezen, maar de ineenstorting van een tussenpersoon als Genesis dreigt crypto enkele jaren terug te zetten. Dat komt door de manier waarop Genesis de geldstroom tussen organisaties mogelijk maakt, wat essentieel is voor het functioneren van elke branche.

Toen het in 2013 werd gelanceerd, was Genesis de eerste vrij verkrijgbare bitcoin-handelsdesk – ergens waar handelaren grote hoeveelheden munten konden kopen en verkopen. Maar het bedrijf is nu ook de grootste crypto-geldschieter, evenals de ruggengraat voor yield farming diensten die worden geleverd door beurzen, waarmee klanten de vaak hoge rente op hun bezit kunnen verdienen…

Genesis heeft in de loop der jaren met veel van de grootste crypto-organisaties gewerkt en heeft zich een weg gebaand naar praktisch alle uithoeken van de cryptospace. Genesis zit in de problemen sinds juli, toen het hedgefonds Three Arrows Capital (3AC) instortte en 1,2 miljard dollar meenam van de 2,36 miljard dollar die het van het bedrijf had geleend. Als iemand zijn hypotheek niet nakomt, kan de bank beslag leggen op het onroerend goed om de volledige waarde van de lening terug te verdienen, maar in dit geval had Genesis die optie niet, omdat slechts een deel van de lening was gedekt door 3AC-activa. Om ervoor te zorgen dat Genesis niet werd verlamd door het verlies, werden ze gered door het moederbedrijf, Digital Currency Group (DCG). Maar in de nasleep sneed Genesis 20 procent van zijn personeelsbestand af om de kosten te drukken en Michael Moro, de oude CEO, trad af.

Genesis stond eerder deze maand opnieuw aan de verkeerde kant van een ineenstorting; toen FTX op 11 november faillissement aanvroeg, verloor het bedrijf $ 175 miljoen opgeslagen bij de beurs. Opnieuw kwam DCG tussenbeide en zorgde voor een geldinjectie van $ 140 miljoen. Maar ondanks meerdere DCG-reddingsoperaties is Genesis er niet in geslaagd om aan de FTX-uitval te ontsnappen. Samson Mow, een prominente crypto-expert en ex-chief strategy officer bij crypto-infrastructuurbedrijf Blockstream, zegt dat de makelaardij moeite heeft om een toename van het aantal klanten dat vraagt om hun crypto in te wisselen, te financieren. Dit leidde tot de opschorting van opnames, wat de heersende vertrouwenscrisis dreigt te verergeren en de kans op een stormloop op andere kredietverstrekkers (bijvoorbeeld BlockFi of Voyager Digital) vergroot – en zo verspreidt de besmetting zich. Maar Mow zegt dat het belangrijk is om te begrijpen dat dit een liquiditeitsprobleem is, geen solvabiliteitsprobleem. Met andere woorden, Genesis heeft genoeg activa om zijn schulden te betalen, ze zijn gewoon niet direct beschikbaar in contanten. Om deze reden lijkt een faillissement “onwaarschijnlijk”.

DCG probeerde ook de situatie op Twitter te bagatelliseren door te zeggen dat het besluit om aflossingen op te schorten en te stoppen met het verstrekken van nieuwe leningen een “tijdelijke actie” was en dat het probleem zich uitsluitend beperkt tot de Genesis-leningendivisie, wat betekent dat de handels- en bewaareenheden doorgaan met normaal werk.

Desalniettemin is de situatie ernstig genoeg voor Genesis om aanvullende financiering te zoeken, met crypto-uitwisseling Binance en private equity-firma Apollo Global Management als potentiële investeerders. De poging om financiering binnen te halen is tot nu toe niet gelukt en binance heeft reeds laten weten dat ze niet zullen deelnemen aan de financiering, deels vanwege bezorgdheid over de financiële relatie tussen Genesis en andere entiteiten die eigendom zijn van DGC.

Van de $ 2,8 miljard aan uitstaande leningen op de Genesis-balans, wordt ongeveer 30 procent verstrekt aan DGC of zijn dochterondernemingen, maar leningen tussen bedrijven worden momenteel met bijzondere argwaan behandeld vanwege hun centrale rol in de ineenstorting van de FTX.

Barry Silbert, CEO van DCG, vertelde beleggers dat dit soort intercompany-leningen niets bijzonders zijn.

We hebben eerdere crypto-winters doorstaan en hoewel deze misschien strenger aanvoelt, zullen we er collectief sterker uit komen.”

Toch heeft de strijdkreet van Silbert, ondanks al zijn overtuiging, de speculatie niet gestopt. Onlangs verbrand door valse garanties van FTX-oprichter Sam Bankman-Fried – die op 7 november “FTX is fine” tweette, slechts enkele dagen voordat het bedrijf instortte – crypto-investeerders zetten zich ook schrap voor een faillissement bij Genesis. Een van de gevolgen van een mogelijke ineenstorting speelt zich al af. Nadat opnames waren stopgezet, kondigde crypto-uitwisseling Gemini, wiens yield farming product bovenop Genesis staat, aan dat zijn Earn-klanten niet langer toegang zouden hebben tot hun geld.

Op 22 november legde de beurs uit dat het bezig was om “een oplossing te vinden”, maar tot die tijd zou $ 700 miljoen aan klanttegoeden opgesloten blijven. Als Genesis failliet zou gaan, zullen sommige van deze fondsen misschien nooit worden teruggegeven, net als bij FTX – en het is mogelijk dat klanten van andere aan Genesis gekoppelde beurzen hetzelfde lot ondergaan.

Het kleine ‘voordeel’ is dat Genesis voornamelijk zaken doet met institutionele klanten: family offices, vermogende particulieren, hedgefondsen en dergelijke. Dus in het geval van een faillissement, hoewel het vertrouwen in de branche aan flarden kan worden gescheurd en domino-effecten andere bedrijven in financiële moeilijkheden kunnen brengen, zou de onmiddellijke impact op gewone mensen niet zo ernstig zijn als bij FTX.

Max Galka, oprichter van blockchain-analysebedrijf Elementus, zegt dat blockchain-gegevens suggereren dat het bedrijf ook

een orde van grootte minder verweven is dan FTX”  met grote industriële spelers. Hoewel er “ripple effects” zullen zijn, is het onwaarschijnlijk dat een ineenstorting hetzelfde trapsgewijze effect zal hebben.

De potentiële ineenstorting van Genesis zou niet zo extreem zijn omdat het financiële tekort veel kleiner is dan bij FTX. De faillissementsprocedure zal waarschijnlijk eenvoudiger zijn als gevolg van de duidelijke afbakening tussen interne divisies bij Genesis, wat betekent dat de onrustige kredietafdeling zou kunnen worden afgesplitst.

De grootste impact zal waarschijnlijk worden gevoeld in de markt voor cryptoleningen zelf en kan dit een positief effect hebben op DeFi. In plaats van te vertrouwen op een tussenpersoon om hun cryptocurrency op een verantwoorde manier uit te lenen en om voldoende contanten bij de hand te houden om opnames te dekken, laten gedecentraliseerde alternatieven klanten precies zien wat er met hun crypto gebeurt. Dit is een voorbeeld van wat bekend staat als gedecentraliseerde financiering of DeFi. De meeste gedecentraliseerde geldschieters ondersteunen ook uitsluitend leningen met overpand, dat wil zeggen dat leners activa moeten opsluiten met een hogere waarde dan die ze lenen, dus de kans op wanbetaling is klein. Terwijl Genesis naar verluidt riskantere, ongedekte leningen aanbiedt, wat mogelijk heeft bijgedragen aan de huidige financiële problemen.

Nu is het dus afwachten op deze, hoplijk laatste, dominosteen zal vallen. We volgen de situatie voor jullie op.

bronnen: Wired/The Block

Door dit formulier in te dienen stemt u in met onze algemene voorwaarden en ons Privacybeleid waarin wordt uitgelegd hoe wij uw persoonlijke informatie kunnen verzamelen, gebruiken en doorgeven, ook aan derden.