FTX-oprichter Sam Bankman-Fried gearresteerd

Stephan De Haes

Stephan De Haes

Oprichter / Lesgever spot trading & investeren

De politie van de Koninklijke Bahama’s heeft SBF gearresteerd op verzoek van de Amerikaanse regering, op basis van een verzegelde aanklacht.

Sam Bankman-Fried is op verzoek van de Amerikaanse regering door de autoriteiten op de Bahama’s gearresteerd, slechts een dag voordat de in ongenade gevallen voormalige FTX-CEO zou getuigen voor het Congres.

Bankman-Fried werd gearresteerd door de Royal Bahamas Police Force na een formele kennisgeving van de regering van de Verenigde Staten dat zij strafrechtelijke vervolging tegen hem heeft ingediend, volgens een verklaring van 12 december van de Bahamas Attorney General (AG) en minister van Juridische Zaken, Ryan Pinder.

Onder verwijzing naar een persoon met kennis van de zaak, meldde The New York Times op 12 december dat de aanklachten tegen Bankman-Fried onder meer bank- en effectenfraude, samenzwering tot het plegen van bank- en effectenfraude en het witwassen van geld omvatten.

De VS zullen waarschijnlijk om de uitlevering van Bankman-Fried vragen, waarbij Pinder stelt dat de Bahama’s elk uitleveringsverzoek “onmiddellijk” zullen verwerken.

De Bahamaanse premier Philip Davis zei in een verklaring dat beide landen “een gedeeld belang hebben bij het ter verantwoording roepen van alle personen die banden hebben met FTX en die mogelijk het vertrouwen van het publiek hebben geschonden en de wet hebben overtreden.

Een tweet van 12 december van het Amerikaanse advocatenkantoor voor het zuidelijke district van New York zei dat de autoriteiten in de Bahama’s Bankman-Fried hadden gearresteerd op basis van een verzegelde aanklacht die het had ingediend en dat het van plan is ‘in de ochtend’ te openen.

Bloomberg meldde op 10 december dat openbare aanklagers uit New York, FBI-agenten en toezichthouders een ontmoeting hadden met de advocaten van FTX om de documentatie te bespreken die onderzoekers willen verkrijgen.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) was “nauwkeurig” aan het onderzoeken of FTX honderden miljoenen onrechtmatig had overgemaakt rond dezelfde tijd dat het bedrijf op 11 november failliet ging.

De Bahamaanse autoriteiten voerden op dezelfde manier hun eigen “actieve en lopende” onderzoek uit naar FTX, zoals aangekondigd op 27 november door Pinder, waarbij de Securities Commission, de Financial Intelligence Unit en de financiële misdaadeenheid van de politie betrokken waren.

De arrestatie van Bankman-Fried komt een dag voordat van hem werd verwacht dat hij op afstand zou verschijnen om te getuigen voor de House Committee on Financial Services tijdens een hoorzitting waarin de ineenstorting van de beurs werd onderzocht.

Door dit formulier in te dienen stemt u in met onze algemene voorwaarden en ons Privacybeleid waarin wordt uitgelegd hoe wij uw persoonlijke informatie kunnen verzamelen, gebruiken en doorgeven, ook aan derden.