EU vereist beurzen om de meeste cryptotransacties te identificeren

Stephan De Haes

Stephan De Haes

Oprichter / Lesgever spot trading & investeren

EU-beleidsmakers bereikten woensdag een deal over een nieuw wetsvoorstel dat tot doel heeft crypto-overdrachten te volgen, zonder minimumdrempelvereisten of vrijstellingen voor overdrachten van lage waarde, op beurzen en soortgelijke platforms. 

De uitspraak, gericht op crypto-activaserviceproviders (CASP’s) onder de “Travel rule” van de Financial Action Task Force, vereist dat informatie met betrekking tot elke transactie aan beide zijden van de overdracht wordt opgeslagen. Het wetsvoorstel, ook wel de Transfer of Funds Regulation genoemd, heeft tot doel overboekingsverplichtingen toe te passen op crypto-overdrachten door CASP’s te verplichten om klantgegevens te verzamelen.

CASP’s zullen volgens een verklaring van woensdag ook informatie moeten verstrekken aan relevante autoriteiten als er onderzoek wordt gedaan naar witwassen en terrorismefinanciering. CASP’s omvatten bewaarders, beurzen en gereguleerde handelsplatformen. Transacties van niet-gehoste wallets– die niet zijn gebaseerd op beurzen – vallen ook onder de nieuwe regel wanneer een persoon interactie heeft met gehoste wallets die worden beheerd door CASP’s.

Overboekingen van een niet-gehoste wallet naar een andere niet-gehoste wallet (P2P transacties) vallen niet onder de wetgeving. Onder niet-gehoste wallets verstaan we bijvoobeeld de private wallet op een hardware wallet zoals de Nano Ledger of Ngrave.

Volgens Ernest Utasun, een EU-wetgever, zijn de regels van toepassing op elke transactie, inclusief transacties via een crypto geldautomaat, zelfs als het niet meer dan een euro is. De gegevens die moeten worden verzamelt omvatten de transacties van niet-gehoste portefeuilles en vereist verder dat de identiteit van de eigenaar van een niet-gehoste wallet wordt geverifieerd bij transacties boven € 1000.

Door deze beslissingen kiest de EU nog maar eens om innovatie tegen te werken onder het mom van KYC en AML wetgeving… Al wordt het voor kenners van cryptocurrency steeds duidelijker dat het eigenlijk meer over belastingsheffingen gaat, dan het beschermen van de consument.

Wat zeggen onze klanten?

Bekijk testimonials en reviews van onze klanten via Trustpilot. Deze feedback kan niet aangepast of verwijdert worden door ons team en toont jou dus een oprecht beeld van de ervaringen van jouw toekomstige mede-cursisten.

Door dit formulier in te dienen stemt u in met onze algemene voorwaarden en ons Privacybeleid waarin wordt uitgelegd hoe wij uw persoonlijke informatie kunnen verzamelen, gebruiken en doorgeven, ook aan derden.