EU plaatst volledig verbod op cryptodiensten aan Rusland

Stephan De Haes

Stephan De Haes

Oprichter / Lesgever spot trading & investeren

De EU heeft ingestemd met een volledig verbod op de levering van cryptodiensten aan Russische personen en ingezetenen, volgens een verklaring van de Commissie.
 
Na een positieve stap richting legalisering van internationale crypto-transacties door Rusland, heeft de Europese Unie te midden van het achtste sanctiepakket van het blok tegen Rusland na de meest recente annexatie van de regio’s Donetsk, Luhansk, Zaporizja en Cherson in Oekraïne een volledig verbod uitgebracht. In een verklaring kondigde de Raad van de EU aan dat het een “volledig verbod zou invoeren op het verstrekken van crypto-portefeuilles, rekeningen of bewaardiensten aan Russische personen en ingezetenen, ongeacht de totale waarde van die crypto-activa.”
 
De Raad zei dat het laatste pakket een reeks “bijtende maatregelen” omvat die bedoeld zijn om “de druk op de Russische regering en economie te versterken”, en dat het erop gericht is “het Kremlin te laten betalen voor de recente escalatie”. Josep Borrell, Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid zei: “Dit nieuwe sanctiepakket tegen Rusland is het bewijs van onze vastberadenheid om de oorlogsmachine van Poetin te stoppen en te reageren op zijn laatste escalatie met valse ‘referenda’ en illegale annexatie van Oekraïense gebieden.”
 
Hij voegde eraan toe: “We raken de Russische oorlogseconomie verder aan, beperken de import- en exportcapaciteiten van Rusland en zijn op de goede weg om onszelf te bevrijden van de Russische energieafhankelijkheid.”
 
“We richten ons ook op degenen die verantwoordelijk zijn voor de illegale annexatie van Oekraïense gebieden. De EU zal Oekraïne bijstaan zo lang als nodig is”, besloot hij.
 
De vandaag overeengekomen maatregelen zullen ook een prijsplafond invoeren voor het zeevervoer van Russische olie voor derde landen, en verdere beperkingen opleggen aan het zeevervoer van ruwe olie en aardolieproducten naar derde landen.
 
De EU zal ook haar invoerverbod verlengen voor staalproducten die ofwel van oorsprong zijn uit Rusland of worden geëxporteerd uit Rusland, terwijl er ook verdere invoerbeperkingen zijn opgelegd voor houtpulp en papier, sigaretten, plastic en cosmetica, evenals elementen die worden gebruikt in de juwelenindustrie .
 
De Raad kondigde ook aan dat hij de criteria op de lijst waarop specifieke aanduidingen kunnen worden gebaseerd, zou verruimen, waaronder de mogelijkheid om zich te richten op personen die “het omzeilen van EU-sancties vergemakkelijken”.
 
 
 
 
 
Door dit formulier in te dienen stemt u in met onze algemene voorwaarden en ons Privacybeleid waarin wordt uitgelegd hoe wij uw persoonlijke informatie kunnen verzamelen, gebruiken en doorgeven, ook aan derden.