De volgende Ethereum-upgrades na Shapella

Stephan De Haes

Stephan De Haes

Oprichter / Lesgever spot trading & beleggen

Ethereum heeft zojuist een langverwachte upgrade ondergaan met Shapella. De roadmap is echter lang en er zitten nog verschillende grote upgrades om te komen.

De Ethereum Shapella hard fork vorige week was een belangrijke mijlpaal op de Ethereum roadmap. Het was echter slechts één stap in de richting van een volledig schaalbaar Ethereum-ecosysteem.

Later dit jaar en in de komende jaren staan er nog verschillende upgrades gepland. Deze zullen het momenteel beperkte netwerk transformeren in een razendsnelle wereldcomputer en gedecentraliseerde crypto-economie.

De hard fork van Cancun zal EIP-4844 implementeren in het derde of vierde kwartaal van 2023. Dit zal de technologie aankondigen die “Proto-Danksharding”  of ‘The Surge’ wordt genoemd en die rollups zal versnellen. De technologie stelt rollups effectief in staat om goedkopere gegevens aan blokken toe te voegen en netwerkkosten te verlagen. 

Proto-Danksharding introduceert iets dat “data-blobs” wordt genoemd en dat kan worden verzonden en aan blokken kan worden gekoppeld. Deze blobs zijn niet toegankelijk voor de EVM en worden na een bepaalde tijd automatisch verwijderd. Als gevolg hiervan kunnen rollups gegevens tegen lagere kosten verzenden en die besparingen doorberekenen in de vorm van goedkopere transacties.

Cancun introduceert mogelijk ook een nieuw contractformaat voor de Ethereum Virtual Machine, de belangrijkste slimme contract engine van Ethereum, genaamd het EVM Object Format (EOF). Ontwikkelaars, waaronder Vitalik Buterin, mede-oprichter en hoofdwetenschapper van Ethereum, en Marius Van der Wijden van Geth uitten hun bezorgdheid over het overhaasten van de implementatie van EOF.

De volgende ACD Execution call zal bespreken of EOF moet worden opgenomen in Cancun.

Distributed Validator Technology (DVT) is een andere belangrijke mijlpaal op de roadmap van Ethereum. Momenteel is solo-staking een technisch proces voor validators met 32 ETH, en zijn staking-services zoals uitwisselingen gecentraliseerd.

DVT maakt ‘squad staking’ gemakkelijk voor jou en je vrienden. Bundel uw kapitaal en ontspan’, legde Bankless op 20 april uit. Obol Labs werkt aan een DVT-oplossing die naar verwachting vóór 2024 zal worden geïmplementeerd.

De derde belangrijke mijlpaal is de ‘Proposer-Builder Separation(PBS). Dit is bedoeld om de problemen aan te pakken die worden veroorzaakt door MEV-aanvallen (maximal-extractable-value). PBS heeft tot doel een “taakverdeling te creëren tussen twee cruciale taken van het bouwen van blokken: een blok voorstellen en het bouwen”, meldde Bankless.

Deze upgrade zou de MEV-activiteit moeten verminderen, maar zal nog zeker twee jaar niet worden uitgerold.

Vraag een vrijblijvend infogesprek aan of volg onze gratis webinar om meer begrip te krijgen over de opportuniteiten en valkuilen van het beleggen of handelen in Cryptocurrency en NFT’s.

Door dit formulier in te dienen stemt u in met onze algemene voorwaarden en ons Privacybeleid waarin wordt uitgelegd hoe wij uw persoonlijke informatie kunnen verzamelen, gebruiken en doorgeven, ook aan derden.