De procureur-generaal van New York beweert dat Ether een security is in KuCoin-rechtszaak

Stephan De Haes

Stephan De Haes

Oprichter / Lesgever spot trading & beleggen

Een persbericht zei dat de rechtszaak deel uitmaakte van voortdurende “inspanningen om niet-geregistreerde cryptocurrency-platformen aan te pakken”.

New Yorkse procureur-generaal Letitia James heeft donderdag een rechtszaak aangespannen tegen KuCoin, bewerend dat de op de Seychellen gebaseerde crypto-uitwisseling effectenwetten overtreedt door tokens – inclusief Ether – aan te bieden die voldoen aan de definitie van een effect (security) zonder zich te registreren bij het kantoor van de procureur-generaal.

Het is de eerste keer dat een toezichthouder voor de rechtbank beweert dat Ether een effect is. Hoewel de voorzitter van de Securities and Exchange Commission (SEC), Gary Gensler, heeft laten doorschemeren dat zijn bureau ether als een effect zou kunnen beschouwen, heeft de zusterregelgevende instantie van de SEC – de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) – lang volgehouden dat zowel bitcoin als ether commodities zijn.
De rechtszaak van James betoogt dat ether wordt beschouwd als een zekerheid onder de Martin Act – een 102 jaar oude antifraudewet in New York die de procureur-generaal de bevoegdheid geeft om effectenfraude te onderzoeken en zowel civiele als strafrechtelijke stappen te ondernemen tegen overtreders – omdat de waarde van ether is afhankelijk van de inspanningen van anderen, waaronder oprichter Vitalik Buterin.

Volgens de zaak zelf gelooft het kantoor van NYAG dat ETH, luna (LUNA) en terraUSD (UST) allemaal effecten zijn.
In een persbericht zei het kantoor van NYAG:

De petitie stelt dat ETH, net als LUNA en UST, een speculatief bezit is dat afhankelijk is van de inspanningen van externe ontwikkelaars om winst te bieden aan de houders van ETH. Daarom moest KuCoin zich registreren voordat hij ETH, LUNA of UST kon verkopen.

KuCoin reageerde niet op dagvaardingen door het kantoor van NYAG die via e-mail en persoonlijk werden ingediend.
James voerde ook aan dat KuCoin niet-geregistreerde effecten verkoopt via KuCoin Earn, het product voor uitlenen en earning. Het kantoor van de procureur-generaal kon een KuCoin-account aanmaken met behulp van een computer met een in New York gevestigd IP-adres om digitale tokens te kopen en verkopen, waarvoor KuCoin een vergoeding in rekening bracht. Het was ook in staat om tegen betaling tokens in het KuCoin Earn-product te storten.

De zaak die door het kantoor van NYAG is aangespannen, is niet KuCoin’s eerste contact met toezichthouders. In 2022 beschuldigden Koreaanse regelgevers KuCoin van het uitvoeren van “illegale zakelijke activiteiten” zonder de juiste registratie. De Nederlandsche Bk deed soortgelijke beschuldigingen in december vorig jaar en beweerde dat de beurs zonder vergunning opereerde.
Met haar rechtszaak zoekt procureur-generaal James een gerechtelijk bevel om KuCoin ervan te weerhouden zichzelf als beurs te vertegenwoordigen, voorkomt dat het bedrijf in New York actief is en geeft KuCoin opdracht om geoblocking te implementeren op basis van IP-adressen en GPS-locatie om toegang tot KuCoin’s te voorkomen apps en dienstendiensten uit New York.

 

Leer meer over het beleggen in cryptocurrency in onze live opleidingen.

Bron: coindesk

Door dit formulier in te dienen stemt u in met onze algemene voorwaarden en ons Privacybeleid waarin wordt uitgelegd hoe wij uw persoonlijke informatie kunnen verzamelen, gebruiken en doorgeven, ook aan derden.