De 'difficulty' van Bitcoin-mining stijgt naar hoogste niveau ooit

Stephan De Haes

Stephan De Haes

Oprichter / Lesgever spot trading & beleggen

De ‘difficulty’ staat voor hoeveel hashes,of pogingen, een miner nodig heeft om volgende block aan de blockchain toe te voegen.
 

De moeilijkheidsgraad voor Bitcoin-mining bereikte maandag een recordhoogte van 35,61 biljoen hashes, naarmate miners hun activiteiten opvoeren of meer miners zich bij het netwerk aansluiten.

Bitcoin-difficulty is een automatisch aanpassende functie van het bitcoin-protocol die bepaalt hoe moeilijk het is om een ​​bitcoin-blok te minen. Het is geïmplementeerd om ervoor te zorgen dat transacties in een gestaag tempo worden verwerkt, namelijk 10 minuten.

De moeilijkheidsgraad wordt elke 2016-blokken aangepast aan de veranderingen in de hashsnelheid. Volgens de laatste schattingen steeg de moeilijkheidsgraad met 13% tot 35,61 biljoen, waarmee het de grootste opwaartse aanpassing is in de mining-moeilijkheid op het Bitcoin-netwerk sinds medio 2021. De verhoogde blokdifficulty zal het moeilijker maken voor miners om te concurreren in het oplossen van cryptografische puzzels met behulp van gespecialiseerde hardwarechips genaamd Application Specific Integrated Circuits (ASIC’s).

En het is niet alleen de moeilijkheidsgraad die enorm is gestegen. De hash-snelheid van het Bitcoin-netwerk, een andere belangrijke statistiek, staat volgens gegevens van The Block op een recordhoogte van 257 exahashs per seconde (EH/s). De hash-snelheid is de hoeveelheid rekenkracht die aan de blockchain is toegewezen om transacties te verifiëren en blokbeloningen te verdienen. De miningdifficulty neemt toe als reactie op een toename van de hash-snelheid.

 

Volgens analisten worden talloze factoren toegeschreven aan de sprong in de moeilijkheidsgraad. “Het is een combinatie van infrastructuur die online komt, wat betekent dat er meer capaciteit wordt opgebouwd, hittegolven die verdwijnen, wat resulteert in een betere uptime en minder beperking van miningfaciliteiten, en efficiëntere nieuwste generatie mining apparatuur die wordt ingezet”, vertelde Kevin Zhang, senior vice president bij mining pool Foundry, The Block vorige week.

De piek in de moeilijkheidsgraad van blokken kan mogelijk van invloed zijn op de winstgevendheid van de miner, waardoor het meer kost om blokken te minen. Omdat de moeilijkheidssprong werd verwacht, hadden analisten geschat dat het de winstgevendheid van de miners met ongeveer 20% zou kunnen verpletteren, meldde The Block eerder. Dit komt op een moment dat de prijs van Bitcoin sinds het begin van het jaar is gedaald van $ 46.000 naar bijna $ 19.300, nu te midden van een ongunstig macroscenario.

 
 
Door dit formulier in te dienen stemt u in met onze algemene voorwaarden en ons Privacybeleid waarin wordt uitgelegd hoe wij uw persoonlijke informatie kunnen verzamelen, gebruiken en doorgeven, ook aan derden.