De FOMC meeting: pump or dump

Stephan De Haes

Stephan De Haes

Oprichter / Lesgever spot trading & investeren

De crypto-markt zal deze week extra volatiliteit zien door de Federal Reserve meeting in de VS.

Dat komt omdat de Federal Reserve naar verwachting op 21 September een nieuwe grote renteverhoging zal aankondigen, terwijl het zijn zogezegde inspanningen voortzet om de hardnekkige inflatie de kop in te drukken. De Fed verhoogde tijdens haar laatste vergadering in juli de rente met 0,75%, de vierde stijging op rij sinds het begin van het jaar. De markt verwacht grotendeels een rentestijging van 0,75% deze keer. Als dit gebeurt, kunnen de markten eerder opgelucht ademhalen. Maar er is een kans van 1 op 5 op een stijging van 1,00%, wat hoogstwaarschijnlijk een marktpaniek en kleine dump zou veroorzaken.

De kans is dus groot dat crypto-investeerders deze week een nieuwe achtbaan tegemoet gaan. Historische prijsgrafieken laten zien hoe de prijs van bitcoin met ten minste 10% of meer daalde na de Fed-vergaderingen in maart, mei en juni. Hoewel de daling na de bijeenkomst van juli minder ernstig was, is er een duidelijk patroon van renteverhogingen door de Fed die overeenkomen met dalingen in de cryptomarkt.

Cryptocurrencies werden vroeger voorgesteld als een mogelijke inflatiehedge, maar sinds de laatste maanden gedroegen ze zich meer als andere risicovolle activa zoals aandelen. Deze zijn sinds het begin van 2022 sterk gecorreleerd en bewegen gelijktijdig waardoor ze dit jaar moeite hebben om enig momentum te krijgen, aangezien beleggers zich terugtrekken als reactie op stijgende rentetarieven, stijgende inflatie en een mogelijke recessie. Als de aandelenmarkt daalt vanwege een nieuwe renteverhoging, zal de cryptomarkt dat waarschijnlijk ook doen – en vice versa... Cryptocurrencies hebben dus ook last van de verminderde liquiditeit, net als andere risicovolle activa, door te dalen toen de Fed in november aankondigde dat ze haar aankopen van obligaties zou gaan afbouwen en signaleerde dat er binnenkort hogere rentetarieven zouden komen. 

Hoewel historische gegevens niet duidelijk aangeven hoe markten in de toekomst zullen reageren, vooral in de volatiele en onvoorspelbare cryptomarkt, is het een veilige gok dat beleggers deze week nieuwe volatiliteit mogen verwachten na de volgende verwachte renteverhogingsaankondiging van de Fed.

De renteverhoging van de Fed in juni was een van de vele factoren die de cryptomarkt deed schudden, die zich al in de “crypto-bearmarkt”-modus bevond door zijn cyclische opbouw. Bitcoin en ethereum zijn in juni met meer dan 70% gedaald sinds de piek van de bull run van vorig jaar. Iets dat niet ongezien is in het verleden tijdens bearmarkets.

Alle significante ontwikkelingen met de Fed, bedrijfswinsten of andere economische factoren zouden jouw crypto-beleggingsstrategie op lange termijn niet drastisch moeten veranderen aangezien dit op een bepaalde manier wel te voorzien was. Daarom dat Satoshi consultancy ook een volledig uitgewerkte strategie heeft waarbij we anticiperen op deze cyclische bewegingewn en macro-economische effecten.

Het is in ieder geval een herinnering voor beleggers dat crypto-activa extra risico en volatiliteit met zich meebrengen, vooral in tijden van economische en politieke onzekerheid. Ondanks het lichtjes positieve momentum van de afgelopen 2 maanden, is de cryptomarkt nog lang niet in de buurt van de hoogtepunten van vorig jaar.

Gezien de geschiedenis van volatiliteit van de cryptomarkt, is het heel waarschijnlijk dat de prijzen nog verder zullen dalen en het is onmogelijk om met zekerheid te voorspellen waar ze vervolgens naartoe zullen gaan.

Met zoveel economische onzekerheid in de lucht, is dit het beste moment om op veilig te spelen door ook te spreiden in Dollars, edelmetalen en andere assets. Zorg er altijd voor dat uw financiële Euro basis gedekt is voor je gaat beleggen, en maak gebruik van een deftige strategie om gelaagd in te kopen op de bodemprijzen van de markt. Vraag onderaan een vrijblijvend info gesprek aan om te bekijken of zij een meerwaarde kunnen vormen voor jou in deze spannende markten. Stel jouw kapitaal veilger door niet in de zwakke Euro te blijven op gecentraliseerde bankrekeningen

Door dit formulier in te dienen stemt u in met onze algemene voorwaarden en ons Privacybeleid waarin wordt uitgelegd hoe wij uw persoonlijke informatie kunnen verzamelen, gebruiken en doorgeven, ook aan derden.