Crypto lender Genesis dient faillissement in

Stephan De Haes

Stephan De Haes

Oprichter / Lesgever spot trading & beleggen

Genesis Global kondigt aan dat het faillissement heeft aangevraagd, samen met zijn crypto-uitleentak Genesis Global Capital en Genesis Asia Pacific.

Het bedrijf heeft geschatte verplichtingen van $ 1 miljard tot $ 10 miljard en activa in hetzelfde bereik, volgens de indiening van 19 januari.

Eerdere rapporten beweerden dat het bedrijf had overwogen faillissementsbescherming aan te vragen als het niet in staat was om kapitaal aan te trekken om de liquiditeitscrisis te stoppen.

In een persbericht van 19 januari zei Genesis dat het in gesprek was met zijn adviseurs

naar zijn schuldeisers en moedermaatschappij Digital Currency Group (DCG) om de meest effectieve weg te evalueren om activa te behouden en het bedrijf vooruit te helpen.

In het Chapter 11-plan van het bedrijf wordt een “tweesporenproces” overwogen, waarbij een “verkoop, kapitaalverhoging en/of een aandelentransactie” wordt nagestreefd die het bedrijf blijkbaar in staat zou stellen “onder een nieuwe eigenaar te verschijnen“.

De derivaten-, spothandel-, makelaar-dealer- en bewaringsactiviteiten van Genesis maken geen deel uit van de Chapter 11-procedure en zullen volgens het bedrijf worden voortgezet.

Het beweerde ook meer dan $ 150 miljoen in contanten bij de hand te hebben waarvan het gelooft dat het “voldoende liquiditeit zal verschaffen om zijn lopende bedrijfsactiviteiten te ondersteunen en het herstructureringsproces te vergemakkelijken”.

Het herstructureringsproces zal worden geleid door een onafhankelijke speciale commissie van de raad van bestuur van het bedrijf, en Genesis zegt dat het proces gericht is op het bieden van “een optimaal resultaat voor Genesis-klanten en Gemini Earn-gebruikers.

Het bedrijf stopte de opnames van zijn platform in november 2022 te midden van marktturbulentie veroorzaakt door de ineenstorting van FTX. Deze move had gevolgen voor gebruikers van Gemini Earn, een rendementsdragend product voor gebruikers van de Gemini-cryptocurrency-beurs die wordt beheerd door Genesis en daardoor momenteel nog 900 miljoen dollar schuldig is . Het Nederlandse Bitvavo hoort ook bij de ‘gedupeerden’ waarbij Genesis 280 miljoen schuldig is.

Mede-oprichter van Gemini, Cameron Winklevoss, tweette dat het faillissement een “cruciale stap” is om Gemini-gebruikers hun vermogen te laten terugkrijgen, maar beweerde dat DCG en zijn CEO Barry Silbert “blijven weigeren schuldeisers een eerlijke deal te bieden” en dreigden een rechtszaak aan te spannen ” tenzij Barry en DCG tot bezinning komen.”

Zowel Genesis als Gemini worden aangeklaagd door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) wegens het naar verluidt aanbieden van niet-geregistreerde effecten via het Earn-programma.

De angst voor het moederbedrijf DCG van Genesis neemt toe, aangezien het mogelijk een deel van zijn risicokapitaalportefeuille van $ 500 miljoen zal moeten verkopen om te proberen de verplichtingen van Genesis te dekken.

Op 17 januari stopte DCG de dividendbetalingen in een poging “de bedrijfskosten te verlagen en de liquiditeit te behouden”. De verkoop van zijn crypto-media-outlet CoinDesk wordt naar verluidt ook gewogen, wat DCG $ 200 miljoen zou kunnen opleveren.

 

bron: cointelegraph & Protos

Door dit formulier in te dienen stemt u in met onze algemene voorwaarden en ons Privacybeleid waarin wordt uitgelegd hoe wij uw persoonlijke informatie kunnen verzamelen, gebruiken en doorgeven, ook aan derden.