Chainlink en SWIFT samenwerking

Stephan De Haes

Stephan De Haes

Oprichter / Lesgever spot trading & investeren

Chainlink, het orakelnetwerk voor smart contracts, en SWIFT werken samen om de kloof tussen banken en blockchains te overbruggen.

Op woensdag hebben Chainlink en SWIFT aangekondigd dat ze werken aan “een eerste proof of concept” met behulp van Chainlink’s cross-chain interoperability protocol (CCIP), dat een standaard biedt voor communicatie tussen blockchains. In gewoon Nederlands betekent dit dat de 11.000 banken die verbonden zijn met SWIFT de mogelijkheid hebben om tokenoverdrachten over ketens uit te voeren – een typisch zeer riskante onderneming.

SWIFT gebruikt het Cross-Chain Interoperability Protocol (CCIP) in een eerste proof of concept.

CCIP stelt SWIFT-berichten in staat om tokenoverdrachten in de keten te instrueren, waardoor het SWIFT-netwerk interoperabel wordt in alle blockchain-omgevingen.

 

Momenteel kunnen de meeste blockchains niet met elkaar praten. Een applicatie op de ene blockchain, zoals Ethereum, kan niet communiceren met een andere applicatie op bijvoorbeeld Solana. Hoewel ketenoverschrijdende bruggen proberen te helpen bij dit probleem, waardoor gebruikers digitale activa van de ene keten naar de andere kunnen verplaatsen, zijn deze bruggen vaak het doelwit van hackers. Bruggen zijn kwetsbaar omdat ze zo veilig zijn als hun ontwerp, wat in de meeste gevallen niet geweldig was. Voorbeeld: dit jaar is ongeveer $ 2 miljard aan cryptocurrency gestolen in cross-chain bridge-hacks.

Maar het is niet verwonderlijk dat Chainlink zijn CCIP aanprijst als veilige, betrouwbare infrastructuur. En daarom ziet Sergey Nazarov, medeoprichter van Chainlink, de samenwerking van het netwerk met SWIFT als een stap in de richting van adoptie van DLT-blockchains (distributed ledger technology) op de kapitaalmarkten.

Hoewel sceptici – waaronder zelfs Ethereum-maker Vitalik Buterin – vanwege veiligheidsredenen geen voorstander zijn van een ketenoverschrijdende toekomst, is Nazarov dat wel.

“Ik denk niet dat er bruggen zijn geweest die voor de nodige beveiliging hebben gezorgd”, vertelde Nazarov aan Fortune op Chainlink’s SmartCon in New York. “Maar dat is wat CCIP probeert op te lossen. En ik denk niet dat het een hardnekkig probleem is. Ik denk dat het een oplosbaar probleem is.”

CCIP is gericht op “het maken van applicaties die bestaan uit meerdere contracten op meerdere ketens”, legt Nazarov uit, wat “vrij logisch” is, zei hij, en vermeldde hoe ontwikkelaars voor de “overgrote meerderheid” van de reguliere applicaties “meerdere services uit meerdere clouds gebruiken” samenwerken.”

Ontwikkelaars in crypto zouden ditzelfde vermogen ook moeten hebben met cross-chain applicaties, zei Nazarov. “De cross-chain-kant van de dingen is een heel groot probleem.”

Deze initiatieven vertegenwoordigen een samenwerking tussen twee grote spelers in hun respectievelijke sectoren. Chainlink is een blockchain uit de top 25 met een marktkapitalisatie van $ 3,9 miljard. Het wordt algemeen erkend als het toonaangevende blockchain-orakelplatform.

SWIFT is ondertussen het toonaangevende wereldwijde netwerk voor financiële berichten. Het verwerkt jaarlijks meer dan vijf miljard financiële transacties.

Door dit formulier in te dienen stemt u in met onze algemene voorwaarden en ons Privacybeleid waarin wordt uitgelegd hoe wij uw persoonlijke informatie kunnen verzamelen, gebruiken en doorgeven, ook aan derden.