BNB Chain zero-knowledge proof scaling

Stephan De Haes

Stephan De Haes

Oprichter / Lesgever spot trading & investeren

Binance’s BNB Chain heeft de lancering aangekondigd van zkBNB. Binance claimt dat het de gebruikerservaring en schaalbaarheid zal verbeteren.

Binance’s Layer 1 BNB-keten heeft zijn eigen zero-knowledge (ZK) proof scaling-technologie aangekondigd, die het zkBNB heeft bedacht.

Zero-knowledge proofs zijn een van de haalbare langetermijnoplossingen voor gedecentraliseerde blockchain-schaalbaarheid, zoals Ethereum mede-oprichter Vitalik Buterin benadrukte in zijn ‘Endgame‘-artikel. Het is een opkomende schaal- en privacytechnologie die wiskundige bewijzen gebruikt om de verificatie van specifieke informatie mogelijk te maken zonder de details te hoeven onthullen.

BNB Chain is een van de meest gebruikte Layer 1-blockchains, met meer dan $ 5,4 miljard aan totale waarde vergrendeld (TVL) en staat volgens DeFiLlama op het moment van schrijven op nummer 3 in alle ketens.

Het doel van zkBNB is om de beveiliging vanaf de basislaag te behouden, terwijl het gebruik maakt van zogenaamde ZK SNARK’s voor snellere transacties per seconde (TPS), finaliteit, lagere transactiekosten en “schaalbaarheid die nog niet eerder is gezien in de industrie”, zei BNB Chain in het release-artikel.

Zero-knowledge proofs zijn geen nieuwe technologie. In feite bestaan nulkennisbewijzen al meer dan 30 jaar, die teruggaan tot 1985.

De implementatie van ZK-proofs in cryptocurrencies is echter relatief nieuw. ZK SNARK’s werden voor het eerst geïmplementeerd door Zcash, een vork van bitcoin, en hebben de laatste tijd grip gekregen vanwege het gebruik van elliptische curven voor proofs met hoge beveiligingsgaranties en en levensvatbaarheid voor schaalbaarheid op lange termijn.

Een van de problemen waar BNB op wees, zijn de lange vertragingen bij het verwerken en afronden van transacties. Het beweert dat zkBNB transactiewachtrijen aanzienlijk zal verminderen, wat bevorderlijk is voor beter functionerende applicaties en een betere gebruikerservaring.

Het testnet voor zkBNB ging live op 2 september en het doel voor de lancering van het mainnet is voor het einde van 2022.

 

Leer meer over digitale valuta in onze cursussen

Door dit formulier in te dienen stemt u in met onze algemene voorwaarden en ons Privacybeleid waarin wordt uitgelegd hoe wij uw persoonlijke informatie kunnen verzamelen, gebruiken en doorgeven, ook aan derden.