Bitvavo in de problemen door Genesis?

Stephan De Haes

Stephan De Haes

Oprichter / Lesgever spot trading & investeren

Wij raden cursisten reeds maanden af om Bitvavo te gebruiken omdat ze geen transparantie toonden over hun staking diensten. Blijkbaar niet zonder reden.

Europese cryptobeurs Bitvavo maakt deel uit van de zogenaamde crediteurencommissie die meer dan 1,8 miljard dollar probeert terug te vorderen van Barry Silberts Genesis Trading en haar moederbedrijf Digital Currency Group (DCG). 

Toen de op de Bahama’s gebaseerde beurs FTX in november instortte, werd Genesis gedwongen om de aflossingen op te schorten. Als gevolg hiervan, naast het bevriezen van $ 175 miljoen aan handelsactiva van Genesis, waren Genesis en DCG ook drie grote schuldeisers verschuldigd: $ 900 miljoen aan de beurs van de Winklevoss-tweeling Gemini, $ 350 miljoen aan een groep investeerders onder leiding van investeringsmaatschappij Eldridge, en aldus tot 500 miljoen dollar aan Bitvavo. (Voor de goede orde, Bitvavo schat dit cijfer dichter bij $ 300 miljoen.)

Bitvavo zou ook zijn ‘staking’-programma getroffen hebben. Bitvavo misbruikt de naam staking hier reeds enige tijd aangezien dit niet enkel gaat over staking op Proof-Of-Stake blockchains, maar ook lending en earning producten. Toen wij, Satoshi consultancy, hierover enkele maanden geleden de vraag stelden aan welke platformen zij daarvoor gekoppeld waren kregen we simpelweg het antwoord van de support dat ze daar spijtig genoeg niet transparant over waren… Het platform biedt tot 10% rendement op ingezette activa en claimt doorgaans meer dan $ 40 miljoen aan dagelijks transactievolume.

Als onderdeel van hun inspanningen om hun geld terug te vorderen, hebben Gemini en Bitvavo een crediteurencommissie gevormd. Ze hebben ook advocatenkantoor Kirkland & Ellis aangetrokken als juridisch adviseur en de wereldwijde investeringsbank Houlihan Lokey als financieel adviseur.

Als de schuldeisers erin slagen hun geld terug te nemen, kan dit de financiën van Genesis Trading aanzienlijk verminderen.

Volgens de veelgestelde vragen van Gemini Earn is het misschien mogelijk om het geld van Gemini Earn-gebruikers terug te krijgen als Genesis Trading en DCG leningen van hun grootste debiteuren kunnen innen. Genesis en DCG zouden ook fondsen kunnen werven in een nieuwe kapitaalfinancieringsronde of een herstructurering van hun schuld nastreven. Dit zou echter tijd kosten.

DCG heeft onlangs $ 140 miljoen aan onderpand in Genesis Trading geïnjecteerd als aanvulling op de fondsen die op FTX waren bevroren. De bedrijven zullen echter nieuwe financieringsbronnen nodig hebben om hun schulden terug te betalen.

De oorspronkelijke voorwaarden van het leningpakket met Eldridge geven aan dat het saldo in 2023 verschuldigd is. Eldridge streeft er nu echter naar om zo snel mogelijk te incasseren vanwege de kwetsbare posities van DCG en Genesis. CEO Barry Silbert vertelde aandeelhouders dat DCG de lening van Eldridge en een lening van $ 575 miljoen van Genesis gebruikte om investeringsmogelijkheden te financieren en aandelen terug te kopen van aandeelhouders die geen werknemer zijn.

DCG streeft naar een claim van $ 1,2 miljard in de faillissementszaak van Three Arrows Capital (3AC). Het nam de claim over om Genesis Trading te beschermen. Silbert zegt dat DCG op schema ligt om in 2022 $ 800 miljoen aan inkomsten te verdienen.

Ondanks de inkomsten blijven Genesis en DCG kwetsbaar vanwege de $ 1,7 miljard aan schulden aan externe bedrijven en het verlies van $ 175 miljoen in de FTX-meltdown. Ze kunnen herstellen als ze een aanzienlijk deel van het geld kunnen terugvorderen van debiteuren zoals 3AC. Het is echter mogelijk dat ze een herstructurering moeten ondergaan om het probleem op te lossen.

Wij raden dus iedereen aan om het onzekere voor het zekere te nemen en uw non-actieve crypto veilig te stellen op jouw cold storage wallet.

Keep it safe ladies and gents!

 

bron: scoop

Door dit formulier in te dienen stemt u in met onze algemene voorwaarden en ons Privacybeleid waarin wordt uitgelegd hoe wij uw persoonlijke informatie kunnen verzamelen, gebruiken en doorgeven, ook aan derden.