Voeg je koptekst tekst hier toe

Binance krijgt boete van meer dan 3 miljoen € van Nederlandse DNB

Stephan De Haes

Stephan De Haes

Oprichter / Lesgever spot trading & investeren

Binance Holdings heeft een boete van meer dan € 3 miljoen gekregen voor het opereren in Nederland zonder registratie bij De Nederlandsche Bank (DNB).

De Nederlandse wet bepaalt dat elke organisatie die crypto-gerelateerde diensten in het land wil aanbieden, zich eerst moet aanmelden voor de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) die in augustus 2008 van kracht is geworden.

Ondanks dat de DNB al in 2021 voor de regels was gewaarschuwd, slaagde het in Cayman geregistreerde bedrijf er niet in om in de rij te komen en kreeg als gevolg daarvan te horen dat het € 3.325.000 moest ophoesten.

De boete, die in april werd opgelegd, is bijzonder streng.

Inderdaad, de hoogste boete die Binance had kunnen krijgen was € 4 miljoen. Dat komt, zegt DNB, omdat het bedrijf zo flink heeft geprofiteerd van de overtreding.

Volgens de bank heeft Binance “een concurrentievoordeel genoten omdat het geen heffingen aan DNB heeft betaald en geen andere kosten heeft hoeven maken in verband met doorlopend toezicht.”

Niet alleen dat, de DNB stelt dat ook de lange duur van het delict van invloed is geweest op haar beslissing. Het zegt dat Binance in strijd was met de regelgeving van 21 mei 2020, toen registratie verplicht werd, tot 1 december 2021, toen het zijn onderzoek afrondde.

Binance boete verlaagd door goede medewerking

Maar het is niet allemaal slecht nieuws voor Binance. Nederlandse functionarissen hebben ermee ingestemd om de aan het bedrijf opgelegde boete met 5% te ‘matigen’.

Dit komt omdat, zegt de bank, het bedrijf gedurende het hele onderzoek “relatief transparant” is geweest en eindelijk een registratieaanvraag heeft ingediend.

Een woordvoerder van Binance zei na de uitspraak:

“Het besluit van vandaag markeert een langverwachte spil in onze voortdurende samenwerking met De Nederlandsche Bank.”

“Hoewel we niet dezelfde mening delen over elk aspect van het besluit, respecteren we ten zeerste de autoriteit en professionaliteit van de Nederlandse regelgevers om de regelgeving naar eigen goeddunken te handhaven”, (via CNBC).

Binance is de afgelopen maanden bezig geweest met een soort charmeoffensief in Europa.

De organisatie, beroemd om de weigering van de CEO om precies te specificeren waar het hoofdkantoor is, heeft een ommedraai gemaakt om overal te voldoen aan de wetgevingen en AML regels.

Door dit formulier in te dienen stemt u in met onze algemene voorwaarden en ons Privacybeleid waarin wordt uitgelegd hoe wij uw persoonlijke informatie kunnen verzamelen, gebruiken en doorgeven, ook aan derden.