Binance & FTX-drama: Tijdlijn

Stephan De Haes

Stephan De Haes

Oprichter / Lesgever spot trading & investeren

Een samenvatting van de gebeurtenissen tot en met het stopzetten van de overnamedeal van binance.

Een verassende wending in het binance-FTX verhaal… Na de eerdere stappen om binance groter te maken, veroorzaakte de snelle stap van Binance om rivaliserende FTX te verwerven, dinsdag een stijgende volatiliteit op de markten voor digitale activa.

De deal, die in afwachting was van due diligence en het afronden van de voorwaarden, weerspiegelt een plotselinge de-escalatie van wat een vete was tussen de twee prominente market makers. Het komt na jaren van strijd om talent en marktaandeel, onderbieding van kosten en navigeren door de woelige wateren van crypto.

Uiteraard is er nu reeds bekend dat de overname niet gebeurd is door de massale wanpraktijken bij FTX, die de hele crypto markt op zijn fundamenten liet daveren. Toch geven wij u  een korte timeline van gebeurtenissen die geleid hebben tot dit alles.

Voor een heel correcte en diepe weergave van alle gebeurtenissen sinds Luna, tot het failissement van FTX kan je trouwens hier terecht.

JULI 2017

Zhao raakte in 2013 geïnteresseerd in cryptocurrency toen hij voor het eerst over Bitcoin hoorde. Hij was hoofd ontwikkeling bij Blockchain.info (nu Blockchain.com), een blockchain-verkenner die later een cryptocurrency-wallet heeft gemaakt.

De Chinees-Canadees, die eind jaren tachtig naar Vancouver verhuisde, lanceerde Binance in 2017, en schaalde de exchange op tot ongeveer 1,5 miljoen klanten in het eerste jaar van gebruik – lang voordat cryptocurrency zelf een kritieke massa bereikte.

Rond dezelfde tijd in 2017 richt Sam Bankman-Fried Alameda Research op, een onderneming voor eigen handel en durfkapitaal gericht op digitale activa.

Na zijn afstuderen met een graad in natuurkunde aan het MIT, begon de jonge Bankman-Fried zijn carrière als handelaar bij Jane Street Capital in 2014. Hij raakte voor het eerst geïnteresseerd in cryptocurrencies nadat hij mogelijkheden voor arbitragehandel zag.

Voordat hij Alameda oprichtte, concentreerde hij zich op Japanse arbitragehandel, waar hij bitcoin in de VS zou kopen voor één prijs en het vervolgens met 10% winst in Japan zou verkopen.

MEI 2019

Nadat Bankman-Fried niet onder de indruk was van de bestaande beurzen op de cryptomarkt, gaat Bankman-Fried samenwerken met collega MIT-afgestudeerde Gary Wang en richt FTX op. Het is belangrijk op te merken dat FTX is geïncubeerd door Alameda Research en ook steun heeft gekregen van Binance…

Sinds de lancering werkt FTX samen met de MLB, tekende het een deal van $ 210 miljoen met e-sports-organisatie TSM en kreeg het naamsrechten op de arena van Miami Heat. De cryptocurrency-beurs wordt ook onderschreven door supermodel Gisele Bundchen en quarterback Tom Brady. De beurs werd gewaardeerd op meer dan $ 1 miljard.

JULI 2022

De populariteit van Bankman-Fried stijgt als hij een groeiend aantal fondsenwervingsrondes leidt en startups incubeert die later enkele van de grootste spelers van crypto worden. En dan hebben we het nog niet eens over de cruciale rol die de oprichter van FTX speelt in een reeks georkestreerde reddingsoperaties van digitale activabedrijven die overrompeld werden door ernstige markt-turbulentie.

Hij financiert de in moeilijkheden verkerende geldschieter BlockFi en verwerft de activa van de Canadese cryptoasset-handel Bitvo en Voyager Digital. Bankman-Fried maakt ook zijn bedoelingen duidelijk over het kopen van meer cryptobedrijven – en de mogelijkheden om dit te doen.

AUGUSTUS 2022

Er beginnen scheuren te ontstaan nadat Sam Trabucco van Alameda Research terugtreedt als co-CEO. Hoewel – aan de buitenkant – de zaken op rolletjes leken te lopen, zijn veel marktdeelnemers geschokt door zijn plotselinge ontslag, dat met weinig aandacht en weinig uitleg kwam.

SEPTEMBER 2022

Kort na het aftreden van Trabucco treedt Brett Harrison, president van FTX, af en krijgt hij een adviserende rol. De transitie komt, net als die van Trabucco, marktspelers als plotseling over.

In een eerder interview met Blockworks spreekt Harrison kort over het toegankelijker maken van crypto voor instellingen.

“Regelgeving is niet het enige dat hen tegenhoudt”, zei Harrison. “Ik kijk ernaar uit om verder te werken in deze ruimte.”

OKTOBER 2022

FTX krijgt een duwtje in de rug door de regelgevende instanties van de staat Texas die beweren dat het aanbod van rendementen op rekeningen van FTX US in feite niet-geregistreerde effecten zijn.

Diezelfde maand komt het nieuws dat Bankman-Fried grote hoeveelheden geld (tot $ 50 miljoen) heeft gedoneerd aan Amerikaanse politieke kandidaten en goede doelen in de aanloop naar de tussentijdse verkiezingen van november, die als cruciaal worden beschouwd voor de toekomst van de regulering van digitale activa.

Het echte keerpunt komt echter wanneer een concept van de Digital Commodities Consumer Protection Act (DCCPA) naar het publiek wordt gelekt.

De DCCPA werd beschouwd als een “DeFi-moordenaar” en werd op grote schaal afgewezen door de cryptogemeenschap. Toch sprak Bankman-Fried zijn steun uit voor het wetsvoorstel.

 

NOVEMBER 2022

Uit een CoinDesk-rapport blijkt dat de balansen van Alameda grotendeels zijn gemaakt van het native FTT-token van FTX – wat betekent dat er een paar onafhankelijke activa en fiat-valuta’s in de mix zitten. Leidinggevenden ontkennen aspecten van het verhaal en zeggen dat het een onvolledig beeld schetst dat geen afspiegeling is van de compenserende heggen die de uitwisseling heeft ingesteld.

Terwijl speculaties de ronde doen, wordt $ 584 miljoen aan FTT overgedragen aan Binance als onderdeel van een liquidatieproces. Zhao bevestigt later dat dit een bewuste zet was.

 

Deze tweet leidde vervolgens tot een reeks FTT-opnames die Caroline Ellison, CEO van Alameda Research, onder druk zette om aan te bieden om de cryptocurrency terug te kopen tegen lopende marktprijzen. Ze tweette ook dat Alameda Research $ 10 miljard aan activa had die niet op de gelekte balans stonden.

De tweet van Ellison verlichtte de spanningen niet – sterker nog, geruchten over Alameda Research met leningen tegen FTT beginnen te circuleren en de bezorgdheid begint te borrelen rond de waarde van andere tokens die door Alameda worden gehouden.

De prijs van FTT blijft dalen in de avond van 7 november en Alameda begint solana (SOL) te verkopen om de prijs van FTT boven $ 22 te houden – in de tussentijd verkoopt Zhao FTT om BNB te kopen. Dan, op de ochtend van 8 november, bereikt 24-uurs opnames van USDC, een van de belangrijkste tokens van Alameda Research, een recordhoogte op de gecentraliseerde beurs Coinbase.

Bankman-Fried probeert de markten te kalmeren door beleggers te verzekeren dat hun activa veilig zijn. Maar nadat FTX bepaalde opnames heeft gepauzeerd, begint de paniek over mogelijke bankruns zich te manifesteren.

Rond 11 uur in New York tweet Bankman-Fried dat FTX zou worden overgenomen door Binance. De lopende aankoop wordt op korte termijn door Zhao bevestigd.

De beurzen beginnen achterstanden op het gebied van opnames weg te werken en liquiditeitsproblemen op te lossen, terwijl de uitvoerende macht en tegenpartijen manoeuvreren om due diligence-kwesties te regelen en overeenstemming te bereiken over de definitieve voorwaarden voor de overname.

Maar het verhaal stopt hier niet … Op 09 November heeft binance aangekondigd dat het zijn optie om FTX te kopen niet zal nastreven vanwege zijn due diligence en meldt dat een Amerikaans agentschap de uitwisseling onderzocht vanwege zijn omgang met geld van klanten.

Binance verklaarde dat FTX-problemen buiten zijn controle en vermogen lagen om te helpen.

De door Changpeng Zhao geleide uitwisseling vervolgde dat het crypto-ecosysteem sterker zal worden naarmate er meer “regelgevingskaders worden ontwikkeld en naarmate de industrie blijft evolueren naar meer decentralisatie.”

Bron: Blockworks.co

Door dit formulier in te dienen stemt u in met onze algemene voorwaarden en ons Privacybeleid waarin wordt uitgelegd hoe wij uw persoonlijke informatie kunnen verzamelen, gebruiken en doorgeven, ook aan derden.